Klokka viser 06:15 i Fagerlihallen en onsdags morgen. Shelter Meetha (37), fra Burma, er allerede godt i gang med arbeidsdagen, men han har spart en liten flekk av det store gymparketten for å vise journalisten vaskemopeden. Den går nesten lydløst over gulvet.

— Vi mopper gulvet hver dag. Og en gang i uken skraper vi vekk alt håndballklisteret med disse skrapene, forteller Meetha og viser fram noe som ser ut som ett spyd med isskrape.

Han og kollegaen Phutin Ngunnei (44) utveksler et par raske setninger til hverandre på burmesisk. Begge er ansatt som renholdere i Ålesund kommune.

— Ingen av oss er sjef, og vi avtaler oss imellom hvem som gjør hva, hver dag, oversetter de.

Fast arbeid

Ngunnei har jobbet i Fagerlihallen i sju måneder. I tillegg vasker hun på en skole.

— Jeg trives mye bedre nå. Tidligere var jeg vikar hos patrulje-renholderne. Det var utfordrende når man ikke kjente rutinene til hver enkelt plass, forteller hun.

Meetha har jobbet i Fagerlihallen i snart tre år og i tillegg vasker han i Blindheimhallen.

— Jeg begynte først på utdanning da jeg kom til Norge, men fant ut at jeg var mye mer praktisk anlagt. Før jeg ble renholdsarbeider jobbet jeg på et sykehjem. Det var ikke noe for meg. Jeg skjønte ikke hva de eldre sa, ler han.

Nesten nifst

Det er unaturlig stille i idrettshallen. Ingen dunking av ball mot gulv. Ingen høye knis eller utbrudd fra jentegarderoben. Ingen skrikende lyd fra nye joggesko mot parkett.

— Vi må begynne tidlig så vi er ferdig før elevene har sin første gymtime. Åtte garderober, fire dusjer, alle ganger og salen skal vaskes, sier Meetha.

Vanligvis starter de kl. 06:00. Når treningsstudiet skal vaskes må de starte tidligere.

Selv om arbeidstiden er grytidlig passer det Meetha godt.

— Da jeg rekker tilbake for å kjøre barna i barnehagen. Det er en hyggelig vane. Og nei, jeg sover aldri etterpå. Det klarer jeg ikke!

2006

Burma ble fra 1962 til 2011 styrt av en militærjunta, under sterk internasjonal kritikk. Mange måtte flykte.

— Jeg kom til Norge i 2006. Her er det trygt og man har ytringsfrihet. Det er viktig. Da vi flyktet fra Burma var situasjonen virkelig ille, forteller Meetha som nå bor i Skarbøvik.

Han er gift og har to barn, en jente på fire år og en gutt på 14 måneder. Familien stortrives i Ålesund.

Patrulje

På ballettskolen i Ålesund er det mange speil. Rundt ti ganger tre meter i hver av de fire salene.

— Ja! De må vaskes hver gang vi er her, ler Nina Sladzevska (28) og Jelena Lukasevice (41) fra Latvia.

De er renholdere i patrulje for Ålesund kommune. Hver fredag setter de seg ned og planlegger ruta. Hvor de skal kjøre og i hvilken rekkefølge.

— Det må planlegges nøye. Det skal ikke være folk der når vi kommer, så det er litt av et puljespill, sier Jelena og sveiper over gulvene på et av de mange kommunale kontorene.

— For eksempel her, på Klipra skole, må vi enten være før halv ni eller etter halv fire.

Språk + renhold

Da de kom til Norge for å jobbe, tok de språk- og renholdskurs i ett.

— Det var mye enklere å lære språk når vi fikk bruke det i praksis. Og så har Norge andre måter å vaske på enn Latvia, så det var greit å lære det også.

De jobber sammen to og to og har som oftest fast partnere.

— Det er viktig å ha en god samarbeidspartner. Noen ganger har vi veldig kort tid hvert sted. Da er det bra å kjenne hverandre og ha faste rutiner.

— Ålesund er en fin by med bra folk. Vi trives veldig godt, avslutter Nina.

Den store gymparketten moppes hver dag.
— Vi må være ferdige før skolen starter. Derfor begynner vi klokken 06:00 Foto: Malene Indrebø-Langlo
— Åtte garderober og fire dusjer, alle vaskes hver dag, sier Ngunnei (44)
Det er unaturlig stille i idrettshallen. Ingen dunking av ball mot gulv. Ingen skrikende lyd fra nye joggesko mot parkett
Nina fra Latvia har jobbet i renhold i snart to år. — Vi trives, sier hun.
Det er mye speil som skal vaskest når vaskepatruljen er på Ålesund Ballettskole. I midten Nina Sladzevska (28) og Jelena Lukasevice (41) fra Latvia.