Direktør Hårstad åpnet med å si at både styret og administrasjonen har mottatt svært mange henvendelser vedrørende helgestengt barneavdeling i Kristiansund.

– Det er en forferdelig sak både for familie, pårørende - og ansatte, påpekte sjukehusdirektøren.

Det var søndag at ti måneder gamle Sebastian på tragisk vis døde under overflytting fra Kristiansund til St. Olavs hospital. Hårstad fortalte styret at politiet og Helsetilsynet nå gransker om saken har sammenheng med helgestenging, og la til at det er for tidlig å si om det er sammenheng.

- Men pårørende er tydelig på at ordningen skaper utrygghet rundt transport og utskriving. Når utryggheten er skapt er det imot verdiene våre, og spørsmålet er hva vi gjør med det, sa Hårstad.

Kortsiktige tiltak

Forslaget til direktøren på kort sikt var å innføre barnelege på vakt på helg i Kristiansund. Der vil det også være tilgjengelig pleiepersonell og styrket ambulansekapasitet. Det er viktig for Hårstad å forsterke avdelingen og redusere belastningen for pasienter og pårørende.

- Jeg ber om å få sette i gang så snart det praktisk lar seg gjøre, sa direktøren.

Tiltak på lang sikt

På lengre sikt er det lagt opp til en evaluering til påske, men ifølge Hårstad er det hensiktsmessig å ta det når Helsetilsynet er ferdig med sin vurdering. Her vil Hårstad ha en utredning av sju dagers driftsform som er tilpasset sesongvariasjoner og redusere behovet for transport så mye som mulig. I dette arbeidet skal både intern og ekstern kompetanse delta.

Styret gikk inn for forslaget til direktøren. Når det gjelder strakstiltaka skal disse være på plass fra 6. mars.

Bakgrunn

Helse Møre og Romsdal er under sterkt press fordi de har vedtatt å stenge barneavdelingen i Kristiansund på helg for å spare fire millioner kroner.

Ifølge direktør Dag Hårstad fører det ikke til økte kostnader i Ålesund når det helgestenges i Kristiansund. Før helg må barna flyttes fra Nordmøre til Sunnmøre. Det er beregnet at rundt 100 barn per år må reise til Ålesund, og årlige transportkostnader knyttet til dette er vurdert til om lag 300.000 kroner.