– Vi har jobbet i fem år for å få ham hit, forteller Lausund.

Rosling er verdenskjent for sin helt spesielle evne til å levendegjøre fakta og statistisk materiale. Professoren ved Karolinska institutet snakker om langsiktig samfunnsutvikling globalt.

– En av de virkelig store på foredragshimmelen, sier Lausund. – Dette blir kjempebra!

Historien om Noma

Fra Danmark kommer gründer og sjefkokk René Redzepi for å fortelle historien om restauranten Noma – om kompromissløs satsing, feilsteg, hardt arbeid og en smule galskap.

Restauranten er kåret til verdens beste tre ganger i løpet av de siste fire årene. Og i 2012 ble Redzepi kåret til en av de 100 mest innflytelsesrike personene i verden av Time Magazine.

– Redzepi har såkalte pop-up restauranter og hadde Noma i Tokyo i to måneder. Der fikk han over 68.000 mennesker på venteliste. Det sier litt om det globale nedslagsfeltet til en liten restaurant i et nordisk land, påpeker Lausund.

Tillitsøkonomi

Australske Rachel Botsman skal fortelle om et forholdsvis nytt fenomen på internett: tillitsøkonomien. Det handler blant annet om delingstjenester på nett innen privat transport og overnatting.

Botsman forteller hvordan deltingstjenester som Uber (taxi) og AirBnB (overnatting) skaper nye muligheter. AirBnB har ca. 500.000 overnattinger i 33.000 byer og kan bety en utfordring for den etablerte bransjen.

– Uber er en betydelig aktør med en markedsverdi i USA på 300 milliarder norske kroner, og dette er noe helt nytt, sier Lausund. Rachel Botsman har også skrevet bøker som «What›s Mine Is Yours: The Rise of Collaborative Consumption».

Menneskedrevet helikopter

Fra Canada kommer Todd Reichert og Cameron Robertson for å snakke om det menneskedrevne helikopteret. Gjennom grensesprengende ingeniørarbeid gjør de det umulige mulig.

De forteller om sin utvikling og testing av menneskedrevne helikopter, fly og aerodynamiske sykler som når hastigheter på mer enn 117 kilometer i timen.

Yngstemann

Den hittil yngste foredragsholderen er 18 år gamle Jack Andraka fra USA. Da onkelen døde av kreft i bukspyttkjertelen satte 14–15 åringen i gang undersøkelser basert på informasjon på nettet.

Unge Andraka utviklet en test som det koster under 25 øre å produsere og som har stor treffsikkerhet når det gjelder å påvise kreft i bukspyttkjertel, eggstokk og lunge. InnoTown prøvde å få tak i ham allerede for to år siden, men moren sa nei.

Marc Pollock forteller sin gripende historie om da idrettsmannen ble blind i 20 årsalderen og senere lam. Mannen fra Nord-Irland nekter å se på problemer, han vil bare fokusere på mulighetene.

Sammen med globale forskningsmiljø jobber han for å finne metoder for å gjenopprette ødelagte nervebaner.

Sult i paradis

Danske Rasmus Ankersen skal snakke om hvordan vi kan bekjempe den nordiske makeligheten – hvordan skape sult i Paradis. Han har brukt to år på å snakke med ledere i noen av verdens største selskap for å se hvordan de inspirerer sine medarbeidere.