Senest 19. desember i fjor konkluderte Fylkesmannen i Møre og Romsdal etter en inspeksjon ved Miljøkvalitet AS, som nå står i full brann for andre gang på kort tid.

Etter inspeksjonen 3. desember kom det fram at Miljøkvalitet AS lagret for mye avfall samtidig på området, at avfallet ble liggende lenger enn tillatt, at det var for mye avfall i forhold til anleggets kapasitet, at det var skjemmende for omgivelsene og at virksomheten hadde mangler rundt å journalføre avfallet.

Mengden avtall oversteg anleggets kapasitet til forsvarlig håndtering, konkluderte Fylkesmannen (se faktaboks).

Vurderte stans

Derfor vurderte tilsynsmyndigheten å stanse mottak av avfall, men siden Miljøkvalitet AS viste vilje til å rydde opp, skjedde ikke dette. Likevel ble varselet opprettholdt. Miljøkvalitet AS fikk frist til å levere en ny handlingsplan innen 15. januar, og fikk beskjed om å fjerne alt avfall som er lagret på området innen 30. april i år.

To branner på to døgn

Onsdag formiddag oppstod første brann i selskapets mottak for næringsavfall. Røyken var synlig på god avstand, og alle som bodde i området ble bedt om å lukke vinduer og holde seg innendørs. Brannårsaken er foreløpig ikke kjent.

Natt til fredag, klokka 02.30, meldte Møre og Romsdal 110-sentral om en ny brann i samme avfallsmottak.

- Det brenner i det samme avfallsmottaket som det var brann i onsdag, bekreftet 110-sentralen i natt overfor smp.no.

Mener det var forsvarlig mengde

- Jeg vet ikke årsaken til brannene for å være helt ærlig. Politiet skulle på stedet for å finne årsaken til brannen som var på onsdag. Vi fikk beskjed om å holde oss unna inntil de hadde gjort sitt, sier daglig leder Olav Tenden i Miljøkvalitet AS til smp.no.

Han har ingen formening om hvorfor det nå brenner for andre gang på anlegget.

- Det var en inspeksjon 3. desember i fjor med fire avvik. Var alt i orden da brannene startet?

- Vi har fjernet veldig mye avfall og sortert etter inspeksjonen.

- Anser du det som forsvarlig da det begynte å brenne?

- Jeg vet ikke hvorfor det begynte å brenne. Alt sortert og usortert avfall var under tak. Det var ikke for mye avfall samtidig på området nå. Vi har lagret en del emballert avfall, men det er kvernet og emballert.

- Hadde dere forsvarlig mengde avfall da det startet å brenne?

- Jeg mener vi var innenfor det volumet vi har lov til å håndtere.

Daglig leder: - Ikke sammenheng

- Har dere fått på plass journalføring av avfall?

- Ja, vi rapporterer til Fylkesmannen alt vi tar inn og ut - og har løpende dialog.

- Kan det være sammenheng, altså mellom innholdet i rapporten og brannene?

- Nei.

- Uforståelig

På spørsmål om det er spesielt at det brenner to ganger, og at det har vært en rapport med flere avvik om lagring av avfall, svarer Tenden at han ikke forstår at det nå brenner to ganger på kort tid.

- Hadde dere alt i orden onsdag i forhold til Fylkesmannen?

- I forhold til hvordan vi har avtalt det videre mener jeg at vi hadde det.

- Hva har dere avtalt videre?

- Vi har ryddet opp en god del ting, og legger en plan for nedtrapping av lagring av forskjellige ting. Det går på varestrøm inn og varestrøm ut.

- Så alt var lovlig lagret da det startet å brenne?

- Ja, så langt som jeg kan se det, ja. Når det gjelder den andre brannen, har vi forholdt oss til politi og brannvesen, sier Tenden.

Fikk beskjed om å holde seg unna

Ifølge den daglige lederen har ikke noen vært rundt skadestedet etter den første brannen, fordi politiet ga beskjed om å holde seg unna.

- Om det var riktig, må vi finne ut av. Saken skulle sjekkes opp på mandag av politiet, etter første brann onsdag, forklarer Tenden.

- Er det ubehagelig at det har vært en slik rapport i forkant?

- Vi har tilsyn fra Fylkesmannen hvert år, og da vurderes det om vi har avvik eller ikke når det gjelder mengde.

- Har for mye avfall bidratt til en større brann?

- Slik det ser ut for oss kan det se ut som det har vært en elektrisk feil. Det var dette politiet skulle finne ut av, sier daglig leder Olav Tenden.

Fylkesmannen: Alt var ikke i orden

Fagansvarlig Anne Melbø hos Fylkesmannen i Møre og Romsdal sier at Miljøkvalitet AS har blitt tett oppfulgt siden inspeksjonen.

- Det har for så vidt vært en positiv utvikling. Selskapet har klart å levere unna mer avfall enn det som ble tatt inn, sier Melbø til smp.no.

- Hadde de altså alt i orden?

- Nei, de var ikke i mål.

- Hva manglet?

- Det var fortsatt mye avfall på anlegget. Saken er svært uheldig, kjempetrist og veldig synd, sier Melbø.

- Burde Fylkesmannen ha stanset mottak av avfall, slik det ble vurdert?

- Det er vanskelig å svare på det. At brannene kommer er slikt som kan skje, og som dessverre har skjedd på mange anlegg i det siste. Vi har særlig fokus på brann og denne bransjen. Grunnen til at vi ikke stanset mottak av avfall var en avveining om å holde liv i bedriften. Det er en avveining vi sikkert aldri får svar på om var best. Men det hadde ikke vært mindre avfall i dag om vi hadde stanset inntaket, sier Melbø.

Nå avventer Fylkesmannen situasjonen og regner med å få flere svar fra politi og brannvesen.

- Et avvik er et avvik fra regelverket og vilkårene vi har satt i tillatelsen, forklarer fageksperten.

- Har selskapet brutt forurensingsloven?

- De har brutt vilkårene vi har satt i henhold til forurensingsloven. Generelt er det vanlig å ha avvik, men dette er alvorlige avvik når avfall har hopet seg opp på denne måten, sier Melbø.