– Legevakten skal gi befolkningen trygghet, og er stedet du går til dersom du blir akutt syk. Det er alvorlig at en så viktig del av helsetjenesten ikke fungerer som den skal, sier Marit Hermansen, leder for Norsk Forening for allmennmedisin.

Rapporten «En legevakt for alle, men ikke for alt» ble lagt fram tirsdag. I rapporten pekes det på flere utfordringer, som lav bemanning, tilfeldig organisering, rekrutteringsproblemer, lange avstander og for lite systematisk arbeid med kvalitet, skriver Legeforeningen på sin nettside.

Mange steder er det kun én lege på vakt. Legeforeningen mener arbeidspresset er så stort at det kan true forsvarligheten.

– Det er på tide å legge bak seg restene av en tradisjon der legevakten er den enkelte leges ansvar, mens kommunene kun skal administrere ordningen. Alle fastleger pliktes til å gå legevakt. Dette har vært en hvilepute for kommunene, fordi bemanningen sikres automatisk, sier president Hege Gjessing.

Legeforeningen ønsker at hvert vaktdistrikt skal ha en legevaktoverlege, og at det opprettes fagrådsmøter og driftsmøter for de ansatte. Økt bemanning, bedre prioriteringsverktøy, samarbeid med fastlegene og utrykkingskjøretøy er andre tiltak som etterlyses.