– Det er en Tesla med 700 hestekrefter, sier Olav Skeie, prosjektleder for Småkraftdagane, som arrangeres fra 17. til 19. mars.

Og det er 19. mars at det blir framvisning og prøvekjøring av i alt 11 ulike elbilmodeller. Frammøte er ved parkeringsplassen til Sunnmøre Museum, og det er lurt å melde sin interesse allerede nå på nettsida til Småkraftdagane (ekstern side).

Tesla

Det er til denne utstillinga at Tesla Motors Norway kommer med sin nye Tesla Model S P85D, som de hevder er verdens raskeste serieproduserte familiebil.

Denne elbilen har 700 hestekrefter, firehjulstrekk – og går fra 0 til 100 km/t på 3,4 sekund.

Olav Skeie forteller at 300 deltakere fra hele landet, de aller fleste fra Vestlandet, har meldt sin ankomst til arrangementet på Scandic Parken i Ålesund.

– Jeg mener at når du eier en foss, så er det naturlig at du kjører en elektrisk bil. Framtida er elektrisitet. Det er det ingen tvil om, sier Skeie.

Og han mener landets småkrafteiere bør etablere ladestasjoner for elbiler:

– Kjøp av transformator er ofte den største utgifta i forbindelse med opprettelse av nye ladestasjoner. Men alle småkraftverk har allerede slike transformatorer. Og kan kraftverkene tilby egne ladestasjoner, da snakker virkelig om kortreist, elektrisk kraft, sier Olav Skeie.

Grønne sertifikat

Han legger til at vedtaket om å innføre grønne sertifikat for næringa gjør at det er travle tider for småkraftbransjen akkurat nå, selv om kraftprisene er heller lave.

To av forkjemperne for grønne sertifikat, stortingsrepresentantene Oskar Grimstad fra Frp og Bjørn Lødemel fra Høyre, er begge inviterte til konferansen. De 300 møtedeltakerne skal også på tur denne uka, både til Devoldfabrikken i Langevåg og til Møre Trafo i Sykkylven.