Kontroller de siste dagene har avdekket en rekke grove fartsovertredelser på Sunnmøre. En opptelling viser at politiet har skrevet ut bøter til hele 79 bilister for høg fart, og beslaglagt førerkortet til ti sjåfører.

– Det er mye, sier distriktsleder Per Einar Hollum, i Utrykningspolitiet (UP) som er orientert om de nedslående resultatene.

Hva mener du bør gjøres for å bli kvitt fartsbøllene? Bruk kommentarfeltet under saken!

Fredag var det på'an igjen med 18 fartsbøter på Åse i Ålesund - og et førerkortbeslag. En mannlig sjåfør i 30-åra ble fotgjenger etter å ha blitt målt til 78 kilometer i timen i ei 50-sone.

  • Kontroller tidligere i uka har gitt følgende resultat: Ørskog: 33 fartsbøter og to førerkortbeslagÅlesund: 16 fartsbøter og tre førerkortbeslag Herøy: 12 fartsbøter og fire førerkortbeslag

Gjør som flere enn 21.000 andre - lik smp.no på Facebook

– En viktig jobb

– At vi får sånne resultater viser at vi står på rett sted til rett tid. Dette er åpenbart personer som representerer en stor risiko i trafikken, og da gjør vi en viktig jobb, sier mannen som er øverste leder for UP på Nordvestlandet og Sør-Trøndelag.

Flere av fartssynderne som er tatt, er blitt målt i hastigheter, godt over 100 kilometer i timen.

Enkelte er målt i over 140 og 150 kilometer i timen. I slike tilfeller risikerer sjåføren samtidig ubetinget fengselsstraff.

Likevel vil ikke Hollum sette inn økte ressurser for å fakke ytterligere fartsbøller på Sunnmøre i tida framover - og viser til at de holder et «jevnt trykk» hele året.

Krever flest menneskeliv årlig

– Noen gir uttrykk for at politiet burde ha viktigere ting å gjøre. Hva er din kommentar til det?

– Om du legger til grunn at hver dødsulykke er en overtredelse av vegtrafikkloven, så er snakker vi om det som krever flest menneskeliv i Norge hvert år – rundt 150 personer. Det forteller meg at vi utfører en viktig samfunnsoppgave. Men om folk hadde fulgt de reglene som myndighetene har innført, så kunne vi selvsagt gjort noe annet fornuftig, svarer Hollum.

Flere tatt i år

Resultatene følger trenden for distriktet Midt-Norge som helhet. I løpet av de tre første månedene, har politiet beslaglagt betydelig flere førerkort sammenlignet med i fjor. 130 har mista lappen for høg fart, mens 40 er tatt for ruskjøring.

Det er likevel flest som synder mot forbudet mot å bruke mobil bak rattet.

– Er det noe grunn til å si at bilistene på Sunnmøre tråkker hardere på gasspedalen, enn sjåfører andre plasser?

– Nei, vi ser ikke mer risikoadferd her, så det er ingen grunn til å stigmatisere sunnmøringene, påpeker UP-lederen.

Mer kontroll på påsken

I påsketrafikken har sjåfører på Nordvestlandet større sjanse enn ellers til å møte fartskontroller - og sjansen er størst langs hovedvegene som E39 og E136.

UP vil ha flest folk ute på vegene onsdag og torsdag neste uke, samt 1. og 2. påskedag.

Hollum de samme rådene som gjelder hvert år: – Kjør hensynsfullt og unngå forbikjøringer. Den største garantisten for at trafikken skal gå trygt, er en selv, sier Hollum.

Hva mener du bør gjøres for å bli kvitt fartsbøllene? Bruk kommentarfeltet under saken!