Påskesola smiler. Du suser nedover bakkene så snøen spruter. Plutselig er hund og skiløper på kryssende kurs og knivskarpe stålkanter skjærer seg inn i myke hundepoter.

Det er dessverre et ganske velkjent senario. Men er du beredt når uhellet skjer?

Gjenganger

- Kutt grunnet stålkanter på skia er den vanligste skade-årsaken i skisesongen, forteller Emma Larsgård ved Ålesund Dyreklinikk. Hun er veterinær og forteller om to slike tilfeller på klinikken dagen før vårt besøk.

-Er kuttet stort og blør mye så tar du på en kompress for å stoppe blødningen. Og hvis hunden har store smerter er det lurt å lage et provisorisk snutebånd, for å unngå at hunden prøver å bite, sier Emma.

-Selv den snilleste hund kan bite når det får sterke smerter, advarer hun.

Potesokker

Men det er mange farer som lurer for våre firbeinte venner på langtur til fjells – både på barmark og på snø.

-Forberedelser og forebygging er viktig. Ta med førstehjelpsutstyr til hunden også, oppfordrer veterinæren.

Potesokker beskytter både mot slitasje og kan brukes hvis hunden har fått små rifter i potene.

Sammen med varmefolie og bandasjer bør du alltid ha med noen ekstra potesokker i sekken.

Lag ei båre

Å kunne gi hunden sin livreddende førstehjelp kan være forskjellen på liv eller død.

Og hvis uhellet er ute og hunden skader seg, kan du bruke mye av den samme førstehjelpskunnskapen på hund, som du bruker på mennesker.

-Tenk enkelt. Hvis hunden har skadet seg, men puster normalt, så pass på at hunden får ro og holder seg varm. Stans blødninger og sørg for en skånsom transport tilbake til bilen eller til veterinær, råder hun.

-Og hvis hunden må bæres hjem og veien er lang, så bær den gjerne i et teppe eller ei jakke. Og du kan bruke brannmannsløft. En liten hund kan kanskje ligge i ryggsekken, mens en stor hund kan du lage ei provisorisk båre til. Om du har bærehjelp, vel og merke, sier Emma Larsgård.

Men det viktigste er å tilpasse transporten, etter type skader og hundens allmenntilstand.

Kulde

Også pelskledde hunder kan fryse til fjells. Øreflippene er mest utsatt og hanhunder kan får frostskader på pungen. Et varmedekken som brukes i pausene er et godt tips. Men det finnes mange typer hunder og pels, noen mer robuste enn andre. Så det er lurt å følge godt med og se etter forandringer i huden.

Har hunden fått en forfrysning vil huden bli voksaktig, stiv og kald. Og vev som dør, bør behandles eller fjernes.

Og har du en hund med lite pigment på snuten, så er det bare å spandere en runde med solkrem, for å unngå solforbrenning.

Pass på

Når snøen har smeltet bort og vårblomstene strekker seg mot sola kan vi snart høre ei velkjent risling i busker og kratt. Eller kanskje ligger den bare på en stein og soler seg? Med sitt karakteristiske sikk-sakk mønster på ryggen, framstår hoggormen som en trussel, og det kan den være. Hunden blir oftest bitt på beina eller i hodet, og de første tegnene på forgiftning er smerter og hevelse.  Andre symptomer kan være sirkulasjonsforstyrrelser, halthet og komplikasjoner som blant annet nyresvikt og betennelser.

-Hoggormtabletter er ikke motgift, presiserer Emma Larsgård, det er kun kortisontabletter som kan dempe symptomene, og gi deg tid.

Og tid er et viktig stikkord, for tida fra hunden blir bitt, til den kommer til behandling, kan være avgjørende for resultatet. Det er viktig å gi hunden ro, den bør bæres og veterinær bør alltid kontaktes, for undersøkelse og eventuell behandling.

Vær beredt

Det aller beste er å starte tur-forberedelsene hjemme. Sjekk hunden din når den er frisk, så er det lettere å oppdage sykdomstegn. Sjekk om du klarer å finne pulsen. Prøv og legg på en bandasje eller lage et snutebånd. All erfaring og trening vil komme godt med om du plutselig står midt i en stresset situasjon langt fra folk.

Og om hunden skulle komme seg helskinnet gjennom både påsketuren og et langt liv, så er ny kunnskap aldri forgjeves. God tur.

Se video for førstehjelps-tips fra veterinær Emma Larsgård øverst på siden.

Emma Larsgård ved Ålesund Dyreklinikk gir Keira en potesokk. Foto: June R. Johansen
Slik bandasjerer du en hundepote. Foto: June R. Johansen
For å unngå at hunden biter i smerte, kan du lage et snutebånd. Lag en åpen løkke først. Foto: June R. Johansen
... som du varsomt strammer rundt snuten. Foto: June R. Johansen
Emma Larsgård ved Ålesund Dyreklinikk med hunden Keira. Foto: June R. Johansen
Veterinæren anbefaler førstehjelpspakke for hunder. Foto: June R. Johansen