77 prosent av de spurte i en fersk, global arbeidsmarkedsanalyse vil jobbe lenger enn landets pensjonsalder.

6 av 10 nordmenn planlegger slik forlenget yrkeskarriere, og det plasserer oss helt i bunnen blant 33 nasjoner i undersøkelsen.

I den globale arbeidsmarkedsanalysen Randstad Workmonitors nyeste kvartalsrapport ligger Italia og Portugal på verdenstoppen i andelen arbeidstagere som ønsker å jobbe ut over offisiell pensjonsalder i landet. I den bunnen av listen ligger Norge og Hong Kong. Seks av ti nordmenn svarer at de planlegger sin yrkeskarriere ut over fylte 67 år.

– Det er interessant å merke seg at andelen som ønsker en forlenget yrkeskarriere også er betydelig høyere i Sverige og Danmark, enn i Norge. I våre broderland planlegger henholdsvis 76 og 74 prosent å jobbe lenger enn landets pensjonsalder, forteller administrerende direktør Camilla Grana i Randstad Norge.

Randstad er verdens nest største rekrutterings- bemannings- og HR-selskap. Randstad har 28000 ansatte i 39 land, og omsatte i 2013 for  16,6 milliarder euro. Selskapet ble grunnlagt i 1960, og er børsnotert i Nederland og USA. I Norge har selskapet kontorer i Oslo og Stavanger.

Endrer seg etter fylte 60

– Dukker vi videre ned i tallene, ser vi at flere norske menn (58 prosent) enn kvinner ønsker å forlenge yrkeskarrieren. Og andelen er høyest i gruppen 30-39 år. Blant de som har passert 60 ønsker bare 40 prosent å jobbe etter at de har fylt 67 år, forteller hun.

Hun sier at den viktigste forklaringen til å jobbe lenger ofte er ønsket om høyere pensjon.

– Årsaken til at Norge ligger på bunnen av denne tabellen, bare slått av arbeidstagere i Hong Kong, er dels at norske arbeidstagere generelt har bedre pensjonsordninger enn de fleste andre land. Og dels at vi er mer opptatt enn de fleste andre av å finne en god balanse mellom jobb og privatliv. Mange synes derfor at de har jobbet lenge nok når de har passert midten av 60-årene, sier Camilla Grana.

Få vil jobbe til 80

Over 25.0000 arbeidstagere i privat sektor deltar i det kvartalsvise, globale arbeidsmarkedsbarometeret. Den ferske pensjonsundersøkelsen viser at 30 prosent av nordmenn i privat sektor planlegger pensjonering mellom 60 og 65 år, mens 55 prosent vil gå av mellom 65 og 70 år. 14 prosent vil jobbe til de er 70-75, mens to prosent vil jobbe inntil de er 80 år gamle.

Her er noen resultater fra undersøkelsen:

”Vil jobbe etter landets pensjonsalder”:

Globalt gjennomsnitt: 77%

5 på topp

Italia: 91%

Portugal 89%

Spania 86%

Japan 86%

Singapore 86%

5 på bunnen

Kina 64%

Sveits 64%

Luxembourg 63%

Norge 61%

Hong Kong 58%