Regjeringen har lovet å stille med et sivilt skip i Middelhavet fra 1. august, men er blitt satt under sterkt politisk press for å sende et skip enda tidligere. Nå skriver statsminister Erna Solberg i et brev til EUs ledere at regjeringen fremskynder det norske bidraget.

«Norge jobber for at skipet skal være på plass så raskt som mulig. Fartøyet vil i første omgang være tilgjengelig for operasjonen Triton i seks måneder», skriver Solberg i brevet.

Triton er en EU-operasjon for å støtte Italias redningsarbeid i Middelhavet. Det er EUs grensekontrollorgan Frontex som koordinerer operasjonen.

Unntakshjemler

Ifølge Solberg ble det mandag klart at det kan benyttes unntakshjemler etter lov om offentlige anskaffelser slik at skipet kan kontraheres raskt. Dermed kan det norske bidraget framskyndes.

I sitt brev til EU, som er adressert til EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker og EU-rådets president Donald Tusk, skriver Solberg at hun er «dypt bekymret over den alvorlige situasjonen i Middelhavet».

«Den siste tragedien, hvor mer enn 800 mennesker mistet livet, har nok en gang skapt oppmerksomhet om den desperate situasjonen til flyktninger og innvandrere som forsøker å nå Europa», skriver hun.

Norge vil ta sin del av ansvaret, forsikrer hun videre.

Solberg gjentar samtidig sine løfter om at Norge vil stille med 50 millioner kroner i humanitær bistand for å avhjelpe flyktningkrisen i Middelhavet.

Møte på Stortinget

Nyheten om det framskyndede oppdraget kom samtidig som de parlamentariske lederne på Stortinget onsdag ettermiddag samlet seg på kontoret til Ap-leder Jonas Gahr Støre for å diskutere både borgerkrigen i Syria og Irak og flyktningkrisen i Middelhavet.

Etter møtet sa Støre at de parlamentariske lederne er positive til regjeringens beslutning om å framskynde det norske bidraget.

– Det er bra, og det har vi gitt støtte til, sa han.

– Jeg går ut ifra statsministeren og regjeringen har tatt signalet fra det som er kommet fra norsk offentlighet, fra Rederiforbundet, fra dem som kan sjøen og vet hva som er mulig å få i gang.

Opposisjonen har tidligere kritisert regjeringen skarpt for den opprinnelige planen om ikke å sende et skip til Middelhavet før 1. august.

Solberg har varslet at hun vil torsdag 30. april vil redegjøre for Stortinget om situasjonen i Middelhavet og den humanitære krisen i Syria og Irak. Det skal holdes et nytt møte mellom de parlamentariske lederne i etterkant av redegjørelsen. (©NTB)

Trine Skei Grande (V) og KrF-leder Knut Arild Hareide på vei inn til møtet for å diskutere både Syria og flyktningkrisen i Middelhavet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Ap-leder Jonas Gahr Støre hilser på Trine Skei Grande (V) og Knut Arild Hareide (KrF) i det de ankommer hans kontor på Stortinget for å diskutere både Syria og flyktningkrisen i Middelhavet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix