NTB melder søndag kveld at Utenriksdepartementet (UD) fraråder alle reiser til eller opphold i Nepal som ikke er strengt nødvendig. 2.500 personer er så langt bekreftet omkommet i jordskjelvet, men myndighetene frykter at så mange som 4.500 er omkommet. Ifølge UD befinner rundt 150 nordmenn seg i Nepal nå, men dette tallet er usikkert.

Ambassaden i Katmandu har ikke fått kontakt med alle, og UD kan ikke utelukke at nordmenn er rammet av skjelvet. Publikum som er bekymret for familie/venner i Nepal kan kontakte UD på telefon 23 95 23 95.

Bor på tennisbane

Smp.no har søndag kveld vært i kontakt med Kari Ryslett, moren til Karoline Ryslett Follestad (23) fra Ørsta som bor i Katmandu. Ifølge moren har datteren det etter forholdene veldig bra.

– Hun er i et område utenfor et hotell og overnatter med venner på ei tennisbane. De har tepper og presenning, mat og vann, forteller hun.

Det har vært en rekke etterskjelv etter det kraftige jordskjelvet som målte 7,9 på richters skala lørdag, lokal tid.

– Nå vil Karoline hjem igjen. Det er klart at alt er vanskelig, og det blir mer og mer farlig i forhold til smitte og mat. Jeg har vært i kontakt med UD i dag, og beskjeden derfra er at hun må forholde seg til instrukser fra lokale myndigheter.

Uklart når hun kan reise

Det er uklart når Karoline kan reise hjem, og moren forbereder seg nå på at det kan ta flere dager.

– Hun må nok forberede seg på å leve på tennisbanen i flere dager og sørge for å ha det så komfortabelt som mulig, sier Kari Ryslett, som selv hadde en prat med datteren søndag kveld.

Det skal være tilløp til kaos på flyplassen, og ifølge Kari Ryslett har datteren fått beskjed om å holde seg unna. Primært brukes flyplassen til inngående bistand, forteller hun.

– Det var veldig kjekt å få prate med henne. Jeg har vært usikker på om hun var redd eller hvordan det egentlig var. Men Karoline forteller om en trygg og avslappet atmosfære, sier Kari Ryslett.

Karoline Ryslett (23) Follestad er i katastrofeområdet i Nepal. Hun er utvekslingsstudent. Foto: Privat