Det sier Lars Johan Klokk, som opplevde at en storfugl-hann gikk til angrep under en joggetur på Emblemsfjellet i Ålesund mandag kveld.

- Jeg pleier ofte å gå eller løpe til Østremsetra. Så også denne kvelden. Tiuren møtte jeg på veg ned igjen. Den sto tett ved vegen, ikke så langt fra krysset ved Akslasetra, og spilte, fortsetter han.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland på smp.no

Reagerte på fotograferinga

Fascinert av synet tok Klokk opp mobiltelefonen sin for å ta bilder av tiuren.

- Selv om jeg bruker området ofte, har jeg aldri sett tiur der før. Derimot har jeg sett mye orrreleik under oppveksten i Sykkylven, sier 46-åringen. Han er bosatt i Ålesund og arbeider som inspektør ved Borgund Folkehøgskole.

Klokk forteller at han så at tiuren reagerte på fotograferinga.

- Og vissheten om at fuglene kan være hissige denne tida, streifa også. Likevel kunne jeg ikke dy meg. Jeg synes jeg måtte dokumentere, sier Klokk. Da han etterhvert snudde ryggen til tiuren for å fortsette turen, skjedde det:

Fikk skubba fuglen bort

- Jeg merka at den kom bakfra, men vet ikke sikkert om den løp eller fløy. Jeg tror også at den var borti meg, før jeg rakk å snu meg, sier Klokk.

- Etter dette kom fuglen mot meg tre-fire ganger. Hadde den nådd fram hadde den nok bitt, men jeg fikk skubba den bort med beina. Da jeg etter litt snudde meg og løp, kom den ikke etter, forteller Klokk. Selv om han beskriver hendelsen som ubehagelig, vet han hva han gjør - om han skulle møte en tiur på nytt:

- Da skal jeg filme. Det angrer jeg på at jeg ikke gjorde, sier Klokk - og legger til:

Om kampklare hanner...

- Så får jeg håpe at jeg ikke ødela dame-opplegget dens. Tiuren så sikkert på meg som en utfordrer, ler han.

Og akkurat dette, at fuglen kan ha sett Klokk som en konkurrent, har mye i seg, sier ornitolog Alv Ottar Folkestad.

- Det ligger i storfugl-hannens natur at den skal spille og at den skal måle krefter mot andre hanner denne tida. Hvis den ikke finner noen av sine egne å måle krefter mot, kan den gå løs på andre - i seksuell frustrasjon. Tiuren kan både bite kraftig og slå hardt med vingeknokene. Selv om jeg ikke kjenner til at noen har blitt videre skadd etter et møte med en sint tiur, tror jeg de fleste vil si nei takk til en tiurkamp, sier han.

...og underdanige hunner

- Hunnene reagerer forresten annerledes - om de ikke blir parra. Også disse vil kunne søke erstatning og tiltrekkes gjerne av plasser med lys og aktivitet, som for eksempel lekeplasser eller idrettsanlegg, men i motsetning til hannene, som blir aggressive, blir hunnene underdanige. Om folk nærmer seg kan de finne på å legge seg ned, og faktisk også tilltate at folk tar på de, legger ornitologen til.

Hovedområde

- Hvor vanlig er det med storfugl på våre kanter?

- Emblem, Blindheim - og videre andre sida av fjellet fra Fremmerholen og videre inn til Skodje, Dragsundet og Solnørdal, er hovedområdet for storfugl her hos oss, og du kan også ta med Oksnøya og Ellingsøy. I tillegg til dette finnes det nok bestander inne i fjordene også, men dette er likevel hovedområdet, sier Folkestad, og fortsetter:

- På 70-tallet var området jeg skisserte en av de største tiurleikene - altså spelplassene, som var rapportert i Norge i nyere tid. Jeg tror ikke det samles like mye fugl der nå, men fortsatt er det et sentralt område og et eksempel på naturens måte å effektivisere møte mellom kjønn på. Her snakker vi om fugler som har relativt store krav til ro rundt seg, men som altså samles til dette spillet, før de igjen spres etter befruktning.

Etterspill

Etter at denne saka ble lagt ut, har smp.no blitt kontakta av Vegar Botn, som kan fortelle at han traff en storfugl-hunn på parkeringsplassen på Eikenosen - også dette på Emblemsfjellet, tirsdag.

- Og den hadde klare intensjoner, for den la seg langflat. Ikke rart tiuren er frustrert når røya tar selfies med tilfeldige turgåere i stedet for å være på tiurleik, skriver han.

Gjør som flere enn 22.000 andre - lik smp.no på Facebook