Nevrokirurg Johan Cappelen hos St. Olavs Hospital i Trondheim tok MR av hodet til Veronica. Han hevder behandlinga de tilbyr på den spanske klinikken kan utføres i Norge, og at det bare er spørsmål om vurdering av tilstrekkelig grunnlag.

– Spørsmålet er når det er indikasjon for å gjøre det. Man kan trygt si at de er mer liberale i Barcelona, samtidig som dette er lukrativ aktivitet for privatklinikker, hevder Cappelen som er Norges fremste ekspert på kirurgisk behandling av Chiari-malformasjon (se faktaboks).

Les også: Veronica får ikke operasjon i Norge

Skeptisk

Han er dessuten skeptisk til klinikkens kasuistikk, som ifølge han bare inneholder 20 tilfeller mellom 1993 og 2003. På klinikkens hjemmeside skriver de at 960 resultater er utgitt i «prestisjefylte spesialiserte nevrologiske og nevrokirurgiske tidsskrifter på forskjellige språk: spansk, engelsk og fransk».

– De mangler referanser. Det taler for seg selv, mener Cappelen.

Analyse på veg

Katharina Kühn ved Chiari-instituttet i Barcelona forteller at deres medisinske team arbeider med en publikasjon der tusen operasjoner med metoden «Filum terminale» analyseres.

– Den engelske oversettelsen er dessverre noen måneder unna, sier Kühn til Sunnmørsposten og viser til en rekke spanske og franske publikasjoner.

– Ikke dokumentert

Angående Veronica Sæthers situasjon sier nevrokirurg Johan Cappelen følgende:

– Jeg kan ikke kommentere detaljer om Veronica, men jeg kan si at hun ikke er ferdig utredet.

– Nå ber du om hele læreboka, og jeg hadde tenkt å lese neste kapittel i Herman Lindqvists «Historien om Spania» (relativt brutal fortelling, journ.anm.), sier Cappelen og presiserer at seriøs kirurgisk virksomhet baseres på at man har en sikker diagnose og dokumentert kirurgisk behandlingsmulighet.

– Alternativt at kirurgi gjøres som ledd i godkjent studieopplegg, tilføyer Cappelen.