De største barna vet allerede en god del om hvorfor man feirer pinse.

– Kirka har bursdag.

– Ja, den er 50 år, tror jeg.

– I går hadde vi bursdagsfest for kirka. Da spiste vi kake.

– Og så kom det en klovn og ei kråke. Dei fortalte om pinsa.

Johanna, Noah, Adrian, Albert og Alexander vet også om andre kjekke ting man kan gjøre i pinsen; spise godteri, gå på sirkus, leike seg, gå tur i skogen og i nytrappene til Fjellstua – eller spille minecraft og på X-box.

Pinsefest

De ansatte bruker bøker, cd-er, sang og musikk når barna skal lære om pinsen, forteller Liv Stensøe, pedagogisk leder i barnehagen.

Torsdag var det pinsefest og bursdagsfeiring i og ved Borgundkirka. Med flagg og ballonger, kake og saft, bursdagssang og en prest i klovnedrakt.

– Denne feiringen har vi hatt de tre siste årene. Andre barnehager i området var også invitert, men ingen av dem kom i år. Men de har vært her før, og var positive til denne markeringen, sier Stensøe.

Hun har inntrykk av at det ikke snakkes særlig om pinsen hjemme, og at barna derfor trenger å bli påminnet om hva pinse egentlig er for noe.

– Vi ser at barna plukker opp bruddstykker, og lærer litt mer fra år til år, sier hun.

Nært samarbeid

Menighetens egen barnehage holder til i samme hus som menighetskontoret. Samarbeidet mellom dem er nært og godt. Barna i Borgund vet allerede mer enn mange voksne om den kristne høgtiden, som også kalles for den ukjente, eller den glemte, høgtiden.

– Pinsen er en viktig høgtid for oss som er kristne, på linje med de andre høgtidene. 50 dager etter at Jesus sto opp fra de døde, og ti dager etter at han for opp til Himmelen, så kom Den Hellige Ånd til jorda. Da fikk apostlene kraft til å gå ut og forkynne evangeliet og mange begynte å tro, forteller Mariann Stensøe, ansvarlig for trosopplæringen i Borgund menighet.

– Pinsen handler om at vi ikke er aleine lenger, men at Gud kom til oss og bor i oss. Den Hellige Ånd er erstatteren til Jesus på jorda, og en levende Gud, sier hun. Stensøe mener folk flest i dag vet for lite om hva pinsen betyr.

– Den kristne trosopplæringen er tatt ut av skolen, og ansvaret er lagt på kirka selv. Vi har nok ikke vært flinke nok til å formidle om pinsens budskap, mener hun.

– Den Hellige Ånd er som vinden. Vi kan ikke se den, men vi kan kjenne den, forteller 5- og 6-åringene i Borgund. Som hjelp til glemsomme voksne.