– Den tradisjonelt gode betalingsatferden blant folk i Møre og Romsdal viser tegn til svikt, mener regiondirektør Henning Hauso i inkassoselskapet Kredinor.

Ny statistikk viser at antall betalingsmerknader vokser. Hauso frykter økende arbeidsledighet kan skape inkassosjokk.

– Statistikken indikerer at rundt 4,6 prosent av den voksne befolkningen i fylket lever over evne, sier regiondirektøren i Kredinor.

Ved utgangen av mars i år hadde 9.478 personer i Møre og Romsdal til sammen pådratt seg 44.089 betalingsanmerkninger, opplyser Hauso. Antall betalingsanmerkninger på samme tidspunkt i 2014 var 40.888.

Flere arbeidsledige

Samlet har de dårlige betalerne i Møre og Romsdal en inkassogjeld på vel 1,4 milliarder kroner.

– Når flere mister jobben i oljerelaterte næringer, og de fleste andre må regne med liten eller ingen lønnsvekst, frykter vi at langt flere får betalingsproblemer i tiden som kommer, sier Hauso.

For privatpersoner registreres en betalingsanmerkning 30 dager etter at et inkassobyrå har tatt rettslig skritt for å drive inn en fordring. Da har de allerede hatt minimum 30–45 dager på seg for å betale.

Menn i 40-årene

Inkassobransjens statistikk viser at menn er gjennomgående langt mindre flinke til å gjøre opp for seg enn kvinner. Blant de 9.478 personene i Møre og Romsdal med betalingsanmerkninger er 64 prosent menn og 36 prosent kvinner.

– De største inkassobeløpene finner vi blant personer i 40-årene. De sliter typisk med å gjøre opp sine forpliktelser knyttet til bolig og strøm, men også med å betale kredittkortgjeld.