• Se video i vinduet øverst i saka

Treffsjef og bilentusiast Kjell Arne Sommerstad smiler bredt der han står, på parkeringsplassen foran Devoldfabrikken i Langevåg. Under tidenes første Jugend Run, 28.–30. august er det blant anna på fabrikken det skjer. Da fylles bygda med Volkswagen-veteranbiler og -entusiaster, de fleste fra distriktet, men trolig kommer det også en del tilreisende fra andre kanter av landet.

– Volkswest blei starta i 2008 og har godt over 100 medlemmer, hovedsakelig fra Møre og Romsdal. Vi har arrangert korte treff før, men dette er første gangen vi arrangerer et treff som går over flere dager. Håpet er at et sted mellom 40 og 60 biler deltar, sier Sommerstad.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland på Smp.no

Utstilling på Devoldfabrikken

Programmet for treffet er innholdsrikt, men ikke så innholdsrikt at det ikke blir nok tid til å slappe av i hyggelig lag, forteller treffsjefen.

– Treff-campen åpner fredag ettermiddag og er lagt til skytterhuset i Langevåg. Der kan de av deltakerne som ønsker dette, overnatte – der er det både dusj og toalettfasiliteter og vi tilbyr både kaffeavtale helga gjennom og dessuten også servering av grillmat lørdagskvelden. Lørdag samles deltakerne først til utstilling av bilene på Devoldfabrikken.

– Etter dette følger blant anna kjøretur i kortesje inn til Ålesund, og så må vi sjølsagt ha rebusløp – Jugend Run, fra Ålesund lørdag ettermiddag, forteller Sommerstad.

Klubb for alle

Med seg på parkeringsplassen denne dagen har han både et knippe andre klubbmedlemmer, men også seks veteranbiler.

– Det varierer veldig hvor mye tid og penger hver enkelt har brukt på å restaurere og vedlikeholde bilene, men dette understreker bare noe viktig: Klubben vår er en klubb for alle, sier Sommerstad.

– For meg er dette en bruksbil deler av året, og nylig var vi på ferie i den i to uker, forteller Jon-Åge Juliebø. Mens hans Transporter dobbeltkabin fra 1972 trolig hadde blitt omtalt som shabby chic, hadde den vært et møbel, framstår den andre bussen som fullrestaurert.

– Bilen min er i original stand, med unntak av det tekniske. Den har vært tatt godt vare på og har bare hatt tre eiere der den har hatt skilt på, forteller Jørn Harald Høydal og åpner opp passasjerdøra på bobla si – ei 1200 fra 1963, så vi får se inn.

– Lakken er for eksempel bare polert opp. Fin, ikke sant, spør han.

Biler med historie

Synet av så mange veteranbiler på én gang får skuelystne til å samle på plassen i løpet av få minutter. Det pekes, mimres, spørres og fotograferes, og en østlandskar på ferie blir så ivrig at han lover å bli med på treff tvert.

– Det er akkurat slik vi ønsker det skal bli under treffet også, at vi kan glede og interessere. Det er biler mange har et forhold til, dette. Biler med historie, konstaterer Sommerstad fornøyd.

Gjør som mer enn 22.000 andre - lik smp.no på Facebook

<strong>Inviterer til treff:</strong> Devoldfabrikken og Langevåg står i sentrum, når Volkswest inviterer til VW-veteranbiltreff, 28. – 30. august. På bildet et knippe medlemmer av klubben – og et knippe biler. F.v.; Lokalleder Sunnmøre, Nils M. Walgermo (kjører 1962 Herbie-boble), treffsjef Kjell Arne Sommerstad (kjører boble 03 fra 1974), Therese Nesseth (kjører 64-modell boble 1200), Jon-Åge Juliebø (kjører dobbeltkabin Transporter fra 1972) og Marius Rødal (har også en Transporter, 67-modell). Bilen lengst til venstre på bildet er ei boble 1200 fra 1963, eid av Jørn Harald Høydal.
<strong>Sjarmerende:</strong> Baksetet på Therese Nesseths 64-modell boble 1200 er tidsriktig utstyrt med hekla pledd og dame-magasin fra den gang.
<strong>Langt på veg original:</strong>–Med unntak av det tekniske er det meste originalt, lakken inklusive, forteller Jørn Harald Høydal om bobla si, ei 1200 fra 1963. Med skilt på har den kun hatt tre eiere får vi vite.
<strong>Boblebusser:</strong> Mens den ene av de to Transporterene er fullrestaurert, hadde den andre trolig blitt kalt shabby chick om den var et møbel. – Den har levd, gliser eieren av sistnevnte, Jon-Åge Juliebø.