I morgendagens utgave av Sunnmørsposten ber Nils Petter Støyva et krafttak for å skaffe flere lærlingplasser.

Mangler plasser

Flere bransjer med å tilby lærlingplass til ungdom. Nedgangen for oljerelatert industri kan derfor ikke alene forklare mangelen på lærlingplasser.

– Det mangler læreplasser innen elektrobransjen, maritime fag, bilbransjen, tømrerfag, barne- og ungdomsarbeider, anleggsbransjen, helsearbeiderfaget, salgsfaget, skriver distriktssekretær i LO Sogn og Fjordane, Nils Petter Støyva, i et innlegg i Sunnmørsposten.

Ifølge LOs distriktskontor i Sogn og Fjordane mangler det på nåværende tidspunkt 150 lærlingplasser i fylket.

215 søkere står uten lærlingplass i Møre og Romsdal. Torunn Lied Giske ved Opplæringskontoret for Maritime fag i Ålesund forteller til NRK Møre og Romsdal at de i år har 87 kontrakter, mens de i fjor hadde 168 lærlingkontrakter.

Må øke statusen

I distriktssekretær Støyvas innlegg krever LO at bedrifter som vinner offentlige anbud må ha tilsatt lærlinger.

I tillegg til lærlingplassmangelen mener Støyva yrkesfagene sliter med et statusproblem.

Han mener at alle i samfunnet bør ta ansvar for at statusen til yrkesfaglig utdanning heves.

– Statusen til de som tar fagutdanning er altfor lav og mange ser på disse yrkene som lite framtidsrettede. Både næringslivet, foreldregenerasjonen, lærere, rådgivere, politikere og ikke minst lærlingene selv må bli flinkere til få fram hva de positive sidene er ved å være fagarbeider. På samme måte er det viktig å få fram hvilke muligheter som finnes i disse yrkesgruppene, skriver han.

Illustrasjonsfoto.