– Siden olsok er en felles kristen høytidsdag, som vi deler med våre slektninger i andre kirkesamfunn, er det en god anledning til å gå sammen om å lage til ei feiring, mener Arvid Helle, sokneprest i Borgund menighet. Ifølge Helle er det en mangeårig tradisjon som blir videreført også i år.

Olsokfeiringa går for seg både i Borgund kirke og på Sunnmøre Museum i Borgundgavlen. De lokale kreftene som står bak, er kirkelydene i Borgund, Ålesund, Ellingsøy, Volsdalen og Spjelkavik, i tillegg til Den Katolske Kirke, Den nordisk-katolske kyrkja og Døves menighet, Borgund og Spjelkavik kyrkjeakademi og Sunnmøre Museum.

Kva skjer? Sjekk kulturkalendaren på smp.no

Festgudstjeneste og foredrag

Første del av kvelden er via en felleskirkelig festgudstjeneste i Borgund kyrkje. Her får en høre et spesielt samansett prosjektkor, og solosang av sopranen Kathrine Amdam Eckholm, opprinnelig fra Ålesund.

Liturg blir Bjarte Hove, mens preika er ved Arvid Helle.

Etterpå kan man ta turen til Sunnmøre Museum, der museet byr på rømmegrøt, kaffi og prat i kaféen. Deretter er det foredrag ved Jan Opsal, dosent i religionsvitskap ved Misjonshøgskolen i Stavanger, med islam som spesialfelt.

Flere markeringer

Blant andre steder som har olsoktradisjoner å vise til, er Brudavolltunet i Ørsta. Der vil det gå for seg et olsokstevne i dag, med gudstjeneste ved Arne Moltubak, baking av natronkake i ildhuset og diverse andre aktiviteter.

I Vanylven er det olsokgudstjeneste i St. Jetmund-kirka ved prost Ingeborg Matre. Tradisjonen tro blir det også gudstjeneste i Rosekyrkja i Stordal. Gudstjenesta er ved Kari Vatne.

Viktig dag

Olsok er en høytidsdag til minne om Olav Den Hellige, som falt på Stiklestad 29. juli 1030. Før reformasjonen var dette en av de viktigste helgenfestene i Norge, og på grunn av kongens spesielle posisjon i norsk historie, ble den bevart som en nasjonal festdag også etter reformasjonen.

På primstavene er olsok nesten alltid merka med ei øks. Dagen var en viktig merkedag for været og kornhøsten. Et værtegn mange har fatta lit til er at våt olsok varsla våt høst, mens fin olsok varsla godt høstvær. På Sunnmøre brukte man å si følgende: «Som været var olsok, ville det bli på vinternettene».

29. juli er det felleskirkelig festgudstjeneste i Borgund kyrkje. Foto: Staale Wattø