– Søknaden er under behandling i departementet, og avgjørelsen vil bli fattet denne uken, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) til NTB.

Siden november i fjor har politiet hatt adgang til generell, midlertidig bevæpning. Bakgrunnen for bevæpningen er at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener uniformert politi er mulige terrormål.

Tillatelsen, som er blitt forlenget flere ganger, gjelder til 2. august.

– Trenger en plan

Samtidig som Justisdepartementet (JD) nå skal avgjøre om tillatelsen forlenges nok en gang, ble det onsdag kjent at en 24 år gammel mann tirsdag kveld avfyrte skudd med pistolen til en politimann på politihuset i Stavanger.

Anundsen vil imidlertid ikke kommentere hendelsen der 24-åringen hoppet over skranken i politivakten. Heller ikke Politidirektoratet (POD) vil uttale seg om saken.

Arbeiderpartiets nestleder og leder av Stortingets justiskomité Hadia Tajik ønsker heller ikke å kommentere hendelsen, men stiller spørsmål ved den midlertidige bevæpningens varighet.

– Uavhengig av skuddet som gikk av i Stavanger, mener Arbeiderpartiet at justisministeren bør utvikle en plan for å redusere behovet for den midlertidige bevæpningen. Den har nå vart siden november i fjor, sier Tajik til NTB.

– Ballen hos Anundsen

Venstres justispolitiske talskvinne Iselin Nybø slutter seg til sin kollega i Ap.

– Det som gjør denne saken spesiell og vanskelig, er at kun enkelte personer i PST, POD og JD kjenner til hele beslutningsgrunnlaget. Er bevæpning normalsituasjonen i lang tid framover? I så fall ligger ballen hos justisministeren, sier Nybø til NTB.

Stortingsrepresentanten mener Anundsen må vurdere tiltak som kan redusere behovet for bevæpning.

– Er det geografiske forskjeller i trusselvurderingen? Bør politiet i Oslo være bevæpnet, men ikke i enkelte andre politidistrikt? Kan man unngå bevæpning ved å heller sikre enkeltobjekter, slik som Stortinget, spør Nybø.

– Minussider

Høyres Hårek Elvenes, som sitter i justiskomiteen, reagerer på sin side på at Tajik ønsker en «plan» på bordet.

– Så lenge trusselbildet er sammensatt, og truslene er høyst reelle, er det ikke enkelt å utvikle en plan for redusert midlertidig bevæpning. Det er et ekstraordinært tiltak i en ekstraordinær situasjon, sier Elvenes til NTB.

Leder Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund mener skuddet på politihuset i Stavanger ikke må stå i veien for fortsatt bevæpning. Han understreker at forbundet ikke har endret standpunkt, og støtter fortsatt bevæpning av politiet.

– Vi legger ikke skjul på at bevæpnet politi har sine minussider. Det viktige nå er at politiet i Rogaland politidistrikt gjennomgår rutinene, slik at slike episoder begrenses til et minimum, sier Bolstad. (©NTB)