I forrige uke fikk Fisketorget delikatesse ved Kiperviktorget i Ålesund for første gang levert heile krabber denne sesongen. Onsdag kom ny forsyning på døra.

– Dette er skikkelig Smøla-krabbe, forteller daglig leder May Britt Moa, som nå altså kan tilby heile kokte krabber - i tillegg til klør.

Krabbesesongen regnes fra august til desember. Da er det mest mat i krabben, og smaken på sitt beste. Fiskehandler Moa vet ikke hvorfor krabben har så mye mat så tidlig denne sesongen.

– Muligens kan det ha noe med været å gjøre, undrer hun.

Flere forhold

Ifølge akvarist og ekspert på livet i Atlanterhavet, Jan Einarsen, er det god grunn til å undre seg over dette.

– En kald vår og lite varme i sjøen kan ha noe å si, men generelt er det vanskelig å si noe sikkert om dette. Temperatur, tilgang på mat og tetthet av krabber lokalt kan ha mye å si for når krabbesesongen er på topp ulike steder, forteller han.

Går unna

– Jeg vet ikke særlig om forholdene rundt om på Sunnmøre nå. Men selv i slutten av juli kan man jo hive ut noen teiner og prøve. Smøla-krabben er uansett kjent for å være veldig bra, sier han.

Hos fiskehandleren på torget går i alle fall salget godt unna. Mange av de faste kundene har fått med seg hvilke ukedager butikken får levert delikatessen.

May Britt Moa fikk forrige uke for første gang levert heile krabber denne sesongen. Foto: Lars Inge Skrede