I forrige uke fikk Fisketorget delikatesse ved Kiperviktorget i Ålesund for første gang levert heile krabber denne sesongen. Onsdag kom ny forsyning på døra.
– Dette er skikkelig Smøla-krabbe, forteller daglig leder May Britt Moa, som nå altså kan tilby heile kokte krabber - i tillegg til klør.
Krabbesesongen regnes fra august til desember. Da er det mest mat i krabben, og smaken på sitt beste. Fiskehandler Moa vet ikke hvorfor krabben har så mye mat så tidlig denne sesongen.
– Muligens kan det ha noe med været å gjøre, undrer hun.
Flere forhold
Ifølge akvarist og ekspert på livet i Atlanterhavet, Jan Einarsen, er det god grunn til å undre seg over dette.
– En kald vår og lite varme i sjøen kan ha noe å si, men generelt er det vanskelig å si noe sikkert om dette. Temperatur, tilgang på mat og tetthet av krabber lokalt kan ha mye å si for når krabbesesongen er på topp ulike steder, forteller han.
Går unna
– Jeg vet ikke særlig om forholdene rundt om på Sunnmøre nå. Men selv i slutten av juli kan man jo hive ut noen teiner og prøve. Smøla-krabben er uansett kjent for å være veldig bra, sier han.
Hos fiskehandleren på torget går i alle fall salget godt unna. Mange av de faste kundene har fått med seg hvilke ukedager butikken får levert delikatessen.