Konferansehotellene i fylket er så langt vinneren i debatten om kommunesammenslåinger. Bare i år er det avsatt drøyt 11 millioner kroner som skal dekke seminarutgifter og frikjøpe kommunepolitikere som skal ta «nabopraten» i Møre og Romsdal.

– Alle kommuner som har vedtatt å starte prosessen får en bevilgning fra oss på 200.000 kroner som skal dekke utgiftene, sier assisterende fylkesrådmann i Møre og Romsdal, Rigmor Brøste.

– For de tre byene er dette beløpet satt til 500.000 kroner, påpeker Brøste.

I tillegg til dette har fylkets tre regionråd fått en million kroner hver. Så langt har ikke en eneste kommune i fylket fattet et formelt vedtak om å slå seg sammen med nabokommunene.

Er i fase to

Brøste avviser at det så langt er lite konkret som er kommet ut av alle nabo-seminarene.

– Vår jobb er å få i gang prosessen rundt i kommunene. Nå er vi i fase to der kommunene skal gjennomføre utredninger av de ulike alternativene. Beslutningen om sammenslåinger skal først komme i fase tre, sier Brøste.

Etter planen skal alle utredningene være ferdig senest inne utgangen av året. Så er målet at kommunene på nyåret skal starte konkrete forhandlinger med nabokommunene med om sammenslåing.

På denne tiden neste år bør forhandlingene være unnagjort om kommunalminister Jan Tore Sanner skal komme i mål med sin store prestisjereform. Stadig flere begynner å tvile på om reformen ender med betydelig færre og langt større kommuner.

Presser på

I en pressemelding som nå er sendt ut fra fylkesmannen bes kommunene om å intensivere arbeidet med den såkalte nabopraten.

– Det er i dag 36 kommuner i fylket. Tror du det blir færre en 25 etter at reformen er gjennomført?

– Ja, det er jeg sikker på, sier assisterende fylkesmann Rigmor Brøste.

<strong>Optimist:</strong> Assisterende fylkesmann, Rigmor Brøste, er optimist med tanke på gjennomføringen av kommunereformen i fylket.