Når politikerne samles til samtale rundt bålet på Stafsethneset om fremtiden til Ålesunds friluftsliv, kommer det mange ideer frem. Tore Johan Øvstebø, ordførerkandidat i KrF, mener det er gjort mye bra med turområdene i byen, og trekker blant annet frem Tueneset.

– Men vi må ikke gi oss der. Det er mange områder vi kan tilrettelegge for friluftsliv som er rett framfor nesa på oss, som ikke trenger å være en stor økonomisk belastning.

Ålesundlista kommer med flere eksempler.

– Dronning Sonjas plass og parkeringslokket på St. Olavsplass kan med fordel utbedres, uten at det må koste mye, sier listetopp Hans Kjetil Knutsen.

Han sier også at det kunne vært lurt å skape helt nye.

– Tenk om vi kunne bygd en sti fra meieriet til Spjelkavikneset. Det burde være en drøm.

Tilrettelegging

May Britt Haukås, leder i Friluftsrådet og Kathrin Kobbevik, folkehelsekoordinator i Ålesund kommune, står bak initiativet, som er et ledd i kommunens arbeid som Friluftslivets År-kommune. Tanken var å ha en samtale rundt bålet, omkranset av vakker natur, som en arena der politikerne kunne komme med innspill til tilrettelegging og prioriteringer til friluftslivsarbeidet.

– Det er ingenting som kan satses på for folkehelsen som er billigere og lettere å gjennomføre enn friluftsliv, mener Haukås.

Politikerne er stort sett enige om en ting: At det viktigste er å gjøre friluftsområdene tilgjengelige for folk flest.

– Stafsethneset er ei perle. Om vi tilrettelegger friluftsområdene, vil folk bruke dem. Det at det ikke var skiltet frem hit er hårreisende. Enkle grep som det er viktig, sier Øvstebø.

Ungdommen er utfordringen

– Det er stadig større aktivitet blant voksne. Det er ungdommen som er utfordringen. Ungdommen må tvinges bort fra pc og skjermer, løfte på ræva og komme seg ut i naturen. Og det trenger ikke være dyrt eller kreve mye, sier Knutsen.

Man har de som løper opp på fjelltoppene. Og så har man de som trenger et lite dytt for å komme seg ut av sofaen. Med litt tilrettelegging kan de nås, mener politikerne.

– Det er to grupper mennesker jeg hovedsakelig treffer når jeg går på Aksla på dagtid, og det er de eldre, og de med barnevogner, sier Kristin Krohn Devold.

Belysning og bygging

Høyres ordførerkandidat, Øystein Tvedt, savner bedre belysning.

– Når det er høst og vinter, er det allerede mørkt når man kommer hjem fra jobb. Bedre belysning i løypene kan være et godt tiltak, som ikke trenger å være et stort inngrep i naturen, sier Tvedt.

– Da jeg gikk Ratvikåsen her en dag, som er en veldig flott tursti, møtte jeg plutselig på en vegg midt i stien. Det var bygget et hus der. Vi må passe på å ta vare på naturperlene våre, sier Steffen Falkevik, 2.-kandidat for Venstre.

Anders Lindbeck, ordførerkandidat i SV, er enig.

– Det handler om forebygging fremfor behandling. Vi må verne de potensielle frilufts-områdene. Bygges det hus, kan områdene ikke lenger brukes.