Tirsdag holdt hun foredrag på et medlemsmøte i Styreakademiet Sunnmøre.

Hun stiller spørsmål om styremodellen er den beste beslutningsmetoden for store og muligens kontroversielle avgjørelser, som den om lokalisering av det nye sjukehuset på Nordmøre og Romsdal.

Offentligheten en hemsko

Hun mener offentlighetsloven hemmer offentlige styreres muligheter til å diskutere seg fram til de beste avgjørelsene, og at man ikke hadde en reell diskusjon for å komme fram til den beste løsningen i forbindelse med lokaliseringen av det nye sjukehuset.

Les også: Eidsvik går på dagenLes også: Anklager om lovbrudd i sykehussaken

– Bør man ikke kunne ta disse diskusjonene i offentligheten?

– Det kan du godt si. Jeg registrer bare at det ikke skjer. Det er vanskeligere å diskutere for åpen scene. I lokaliseringssaken satt vi på hvert vårt lønnkammer og gjorde oss opp vår mening, argumenterer hun.

Les også: Hemmelig styremøte nå

Slotsvik kan ikke huske at styret i Helse Møre og Romsdal noen gang har kommet fram til et kompromiss i hennes periode som styremedlem. Hun mener at det er dårlig forvaltning av styremedlemmenes kompetanse.

– Faktisk er det slik det er. Man diskuterer seg ikke fram til et kompromiss mellom ulike alternativer. Man velger ett.

Etatsstyring

Som et alternativ til styremodellen fremmer Slotsvik etatsstyring som et alternativ. Hun sammenligner det med styringen av Kystverket, hvor hun har vært direktør siden 2007.

– Er man tjent med at helsevesenet styres av et styre? Kunne man oppnådd mer ved ren etatsstyring? Det er en viktig prinsipiell debatt. I Kystverket har vi fire møter med departementet i året. I disse blir vi presset på effektivitet, kvalitet og framdrift. Det kan være en bedre modell, sier hun.