Tilsammen har 65 elever fra hele landet fått praksisplass med Christian Radich dette skoleåret, og de skal i løpet av de neste åtte månedene bruke seilturen til å sikre seg fagkompetanse og fartstid på havet.

Førstkommende lørdag setter skuta kurs mot sydlige farvann.

— Denne uka er en viktig uke for Christian Radich, kanskje den viktigste på over ti år, mener Einar Corwin, daglig leder i Stiftelsen Christian Radich.

Mangel på læreplasser

— Skips- og offshorenæringen har for tida store utfordringer. Med norske skip i opplag er det mangel på læreplasser for elever som skal ut i praksis, påpeker Corwin i en pressemelding.

Stiftelsen Christian Radich har i samarbeid med Sjøfartsdirektoratet og Færder videregående skole i Vestfold utviklet et tilbud som har fått støtte fra landets fylkeskommuner, som er ansvarlige for den videregående opplæringen.

— Vi er glade for å kunne tilby elever på maritime studieretninger unike praksisplasser. Samtidig kan vi garantere unike opplevelser for livet. Christian Radich har seilt som skoleskip siden 1937, men dette er nybrottsarbeid med samarbeidet mellom myndigheter, skoleverk og næringsliv, sier Corwin.

Sikrer drifta

Christian Radich har de siste ti årene hatt oppdrag for Sjøforsvaret på vinterstid. Oppdragene har sikret helårsdrift, men i år har Sjøforsvaret avsluttet bruk av skuta, og Christian Radich stod i fare for å måtte gå i opplag.

Det nye tilbudet til de maritime elevene innebærer at Christian Radich fortsatt kan være i drift hele året.

— Seilskipet Christian Radich ble av Stortingets kulturkomite for noen år siden karakterisert som et av Norges viktigste kulturminner. Praksisplasser med maritime elever tar oss til kjernen av vår oppgave som er å bevare og formidle, påpeker styreleder Olav Sollie i Stiftelsen Christian Radich.

Når elevene avslutter skoleåret på Christian Radich i slutten av mai 2016, skal seilskuta fortsette sin sommervirksomhet som før, med skoleturer, kveldsturer og deltakelse i Tall Ships Race.

Jorda rundt

Christiand Radich ble sjøsatt i 1937 og er en tre mastet fullrigger med 27 seil. Det siste året seilte Christian Radich 19.219 nautiske mil, som omtrent tilsvarer halve jordkloden rundt, med 668 medseilere i alder 12 til 80 år. Over 2700 passasjerer var med på dagstur og flere tusen oppsøkte skuta i havn, ifølge stiftelsen Christian Radich.