FILMPROSJEKT. Vi gjorde en liten omskriving av «Internasjonalen» og lot arbeidstittelen være: Så samles vi på Kvalen. Men om vi seieren ville få, var mer uvisst.

Havørner er forsiktige og har god tid. De skal være trygge og sultne før de går ned på en åteplass.

Midt oppe på Kvalneset, ytterst på Sævollen, la vi ut flådde sølvrevskrotter og storsild, frosset i blokk. Stormåser og kråkefugler kom sjølsagt først, men da rovfuglalarmen omsider gikk var det ikke havørn, men en ung hønsehauk som kom innom og tok for seg av revekjøttet.

Først etter ei uke landet den første havørna. Da var isen brutt og brått var der fem-seks ørner ut av intet.

Det er forunderlig hvordan de bare plutselig, uten forvarsel, dukker opp. Men saken er at havørner har et fantastisk syn og kan sitte langt, langt borte og følge med på det som skjer.

Handikapp

Ei av havørnene som kom hadde brukket venstrefot. Den hinket omkring på bakken, men lot til å klare seg bra. Et bevis for det fikk vi da en svartbak la fra seg et stykke frossen sild på berget. Brukkenfot gikk på vingene. Kom seilende ned, greip silda på berget med den friske foten og fløy for å spise.

Det dukka også opp ei havørn med en fryktinngytende nebbkrok. Krumspissen på nebbet var så lang og spiss at den av og til hekta seg opp mot undernebbet. Kroknebb hadde faktisk problemer med å spise. Sannsynligvis har Kroknebb en unormalt stor produksjon av keratin og klarer ikke å slipe ned nebbspissen ved naturlig bruk.

Ørneshow

Siste dagen dalte det ned 10-12 havørner. De satt som en kråkeflokk rundt reveskrottene.

Vi trodde knapt våre egne øyne. Vi hadde lyktes i å få til et heftig artsstevne med havørner som har sine røtter i reir fra Trøndelag, Nordmøre, Romsdal og Sunnmøre. Sannsynligvis hadde vi samlet de fleste av hekkefuglene som sokner til Breisundet – og noen yngre ørner, som ennå ikke har etablert seg.

Hvordan vi vet det? Jo, mange av fuglene var ringmerka, og når vi etterpå med god hjelp fra Alv Ottar Folkestad i Prosjekt havørn, Norge fikk lest av årsfargekoder og ID-nummer, kom disse opplysningene fram. Den eldste ørna, og sannsynligvis kona til Kroknebb, var klekka ut i et reir på Nordlandet i Kristiansund i 1995. Og siden Kroknebb er en 2007-årgang fra et reir på Leinøya, er det nok ei ørneenke han har slått seg i hop med.

ØRNEBLIKK. Her vurderer ei godt voksen havørn situasjonen mellom vingene på en ungdom fra 2009, da fargekoden på årsringen var svart over blå. Foto/copyright(c)2013 Roger Engvik. Foto: Roger Engvik
RANGORDNING. To ørner  fra 2007, med fargekode orange over blå, får klart signal om å pelle seg unna av ei skikkelig voksen ørn. Foto/copyright(c)2013 Roger Engvik.
LUFTKAMP. To tøffinger måler krefter i lufta. Foto/copyright(c)2013 Roger Engvik.