Flere politidistrikt samarbeider nå i jakten på gjerningspersoner politiet mener står bak en rekke uoppklarte brekk hos gullsmeder i Sør-Norge.

Til sammen ser politiet nå samlet på tolv grove tjuverier det siste året.

Blant disse er både tjuveriet i Ørsta natt til 5. februar, og innbruddet ved gullsmeden på Moa september i fjor.

Les også: Her forsynte gulltjuvene segLes også: Tror gullsmedbrekk forblir uoppklart

Utenlandsk nettverk

Politioverbetjent Johannes Råen som leder en etterforskningsgruppe mot mobile vinningskriminelle i Hordaland politidistrikt, er sentral i arbeidet.

– Det kan se ut til at dette med gullsmeder dreier seg om et nettverk som har spesialisert seg på denne type kriminalitet, sier han til smp.no.

Etter et innbrudd i Åsane natt til forrige onsdag, satt politiet igjen med en rekke interessante spor i form av overvåkingsbilder og gjenstander. Også dette tjuveriet settes i sammenheng med rekken av andre uoppklarte saker.

Les også: Omreisende bande kan stå bak flere brekk

Råen opplyserat politiet har mistanke i retning av konkrete gjerningspersoner.

– Vi har et håp om å pågripe aktuelle personer, men har per i dag ingen konkret informasjon om hvor de oppholder seg, forteller han.

Han vil ikke gå i detalj om hva som er bakgrunnen for mistankene, men bekrefter at det dreier seg om utenlandske statsborgere.

Tatt det mest verdifulle

Etterforskningsgruppen ser nøye på likheter mellom de ulike tjuveriene.

– Vi ser at disse sakene virker å være noe mer profesjonelt utført. De har rekognosert på forhånd og hatt kunnskap om det bygningsmessige som gjør at de flere ganger har klart å ta seg inn uten å utløse alarmer, sier Råen.

Han påpeker også at tjuvene har gått direkte på montrene der de mest verdifulle gjenstandene ligger.

– Tror dere at tjuveriene har krevd innsideinformasjon om sikkerheten?

– Nei, det tror vi ikke.

Følg smp.no på Facebook

Bar bakke i Ørsta

Når det gjelder innbruddet i Ørsta har politiet svært få opplysninger - og har så langt ikke en gang vært i stand til å slå fast når innbruddet skjedde. Heller ikke overvåkingsbildene har kunnet bidra med spor.

– Etter den gjennomgangen vi har hatt foreløpig, sitter vi ikke igjen med særlig mye, forteller politioverbetjent Egil Rustad ved Ørsta og Volda lensmannskontor til smp.no.

Derfor har det ikke vært mulig å gå ut med etterlysninger av verken biler eller personer etter innbruddet hvor det trolig ble stjålet gull og klokker til en verdi av rundt én million kroner.

Tjuvene som slo til mot gullsmeden i Ørsta tok seg først inn gjennom denne bakdøra - som ikke er dekket av overvåkingskamera.
Inne i monteret ses hullet i veggen der tjuvene kunne forsyne seg av de verdifulle varene i Ørsta.