På 1960 og-70-tallet kunne vi ganske regelmessig observere hønsehauk vinterstid. De var gjerneinnom foringsplassen i hagen på jakt etter småfugl. I Ålesund kunne man til og med oppleve at en sulten hauk slo ned på duer, midt i sentrum.

Sannsynligviser hønsehauken den fuglearten det er brukt størst ressurser på å utrydde her ilandet. Mye penger er tidligere blitt brukt til skuddpremier.

Se Roger Engviks video over om hønsehauken

Naturskogsområder,særlig gammel furuskog, er i større grad blitt avvirka og det går ikke bareutover hekke- og jaktområdene til hønsehauken. Det påvirker også flere avfugleartene hauken jakter på. Mange av disse artene har også hatt en betydeligtilbakegang.

OrnitologenAlv Ottar Folkestad forteller at her ute ved kysten jakter hauken blant annetpå trost, stær, vadefugler og fiskemåse, arter som alle har tilbakegang. PåRunde var det tidligere mange unge hønsehauker å se i fuglefjellet i hekketida,nå er de et sjeldent syn.

I tilleggtil flatehogst og arealendringer, kan nok miljøgifter i naturkretsløpet ogsåspille inn. Kollisjoner mot kraftledninger og elektrisk støt fra ledninger ogtransformatorer utgjør også en betydelig dødsårsak for hønsehauk.

Hønsehaukenhar i dag en nær truet-status på dennorske rødlista for fugl.

Se også Roger Engviks video: Havørngilde på Hessa-Kvalen

Voksen hønsehauk-hoe på åte. Foto: Roger Engvik Foto: Roger Engvik