Stadig flere er positive til innvandrere

De siste ti årene har nordmenn blitt langt mer positive til innvandrere, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. En ny undersøkelse som Respons har utført for Bergen kommune viser samme trend.

Ifølge SSB mener nå 73 prosent av befolkningen at innvandrere bidrar til berikelse av norsk kultur. Det er en økning fra 2002 da 63 prosent mente det samme, skriver Vårt Land.

Videre viser tallene at åtte av ti mener innvandrere gjør en nyttig innsats i arbeidslivet. For ti år siden svarte 66 prosent det samme.

33 prosent mener innvandrere er en kilde til utrygghet i samfunnet. Det er en nedgang fra 45 prosent i 2002.

SSB-tallene viser at 32 prosent av Norges befolkning mener innvandrere flest misbruker landets sosiale velferdsordninger. I 2002 mente 41 prosent det samme. Fire av ti nordmenn mente i 2002 at det ville vært ubehagelig dersom de hadde en sønn eller datter som ville gifte seg med en innvandrer. Nå mener hver fjerde nordmann det samme.

Flere innvandrer-venner

SSB oppgir også at 27 prosent av befolkningen i 2002 hadde venner og kjente som var innvandrere. Dette tallet har økt til 35 prosent.Samtidig viser en ny undersøkelse som Respons har utført på oppdrag for Bergen kommune at 96 prosent av bergenserne er positive eller nøytrale til å ha innvandrere i nabolaget. Åtte av ti bergensere mener innvandrere er en berikelse for samfunnet.

Tror ikke på tallene

Fremskrittspartiets stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde fester liten tiltro til SSB-undersøkelsen. Han fester heller ikke lit til undersøkelsen fra det borgerlige byrådet i Bergen.

– Jeg tror ikke på dette i det hele tatt. Det er bare å se på hva som skjer i Oslo, der alle flytter vekk fra innvandrerne. Det er ikke noen tvil om at innvandringspolitikken drives mot folkets vilje, sier Tybring-Gjedde til avisen.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) mener på sin side at SSB-tallene er oppmuntrende.

– Det inntrykket som skapes i mediene er langt mer negativt enn fakta gir grunnlag for: Det er noen høylytte, intolerante mennesker som får lov til å dominere mediebildet og tegne negative bilder av innvandrere, sier statsråden.

Hun mener myter om innvandrere trives best på avstand, og at folk får et mer positivt inntrykk når de blir kjent med innvandrere. (©NTB)

Siste nyheter

Lesernes påskedag

Her er bilder fra en nydelig 1. påskedag på Nordvestlandet.

Åtte mistet livet i flystyrt i Finland

Åtte personer omkom da et småfly styrtet i Jämijärvi i Satakunta i Finland, opplyser finsk politi.

Vegvesenet: – Påskekøene glimrer med sitt fravær

Søndagens hjemfart har ikke ført til de trafikkproblemene Vegvesenet fryktet. Godt vær fører til at mange trolig venter med å kjøre hjem.

Påskestemning tross lite snø

Åtte år gamle Thomas Bjørli Skjong var en av flere som hadde tatt turen på Strandafjellet 1. påskedag på tross av varmt vær og lite snø.

Røde Kors takker fjellfolket for en rolig påske

Fasiten for Røde Kors ved påskens slutt er 166 aksjoner og 440 behandlede skader landet over. Det er under halvparten så mange som i fjor, og nå takker Røde Kors for en rolig påske.

Skadd i sykkelulykke

Kvinne fraktet ned fra Fjellsetra med helikopter etter fall på sykkel.

Ber Putin sende inn soldater

Minst tre personer ble drept i en skyteepisode i Ukraina søndag.

Redningsaksjon på Svalbard

19 skiløpere har bedt om å bli evakuert fra Akademikarbreen på Svalbard på grunn av uvær.

Sterling og Suárez sendte Liverpool nærmere gull

Slapp unna med skrekken etter sent Norwich-press.

Påskemorgen slukker sorgen

Hør måltrosten synge sine optimistiske strofer fra en bjørketopp i soloppgangen påskemorgen.