Stadig flere er positive til innvandrere

De siste ti årene har nordmenn blitt langt mer positive til innvandrere, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. En ny undersøkelse som Respons har utført for Bergen kommune viser samme trend.

Ifølge SSB mener nå 73 prosent av befolkningen at innvandrere bidrar til berikelse av norsk kultur. Det er en økning fra 2002 da 63 prosent mente det samme, skriver Vårt Land.

Videre viser tallene at åtte av ti mener innvandrere gjør en nyttig innsats i arbeidslivet. For ti år siden svarte 66 prosent det samme.

33 prosent mener innvandrere er en kilde til utrygghet i samfunnet. Det er en nedgang fra 45 prosent i 2002.

SSB-tallene viser at 32 prosent av Norges befolkning mener innvandrere flest misbruker landets sosiale velferdsordninger. I 2002 mente 41 prosent det samme. Fire av ti nordmenn mente i 2002 at det ville vært ubehagelig dersom de hadde en sønn eller datter som ville gifte seg med en innvandrer. Nå mener hver fjerde nordmann det samme.

Flere innvandrer-venner

SSB oppgir også at 27 prosent av befolkningen i 2002 hadde venner og kjente som var innvandrere. Dette tallet har økt til 35 prosent.Samtidig viser en ny undersøkelse som Respons har utført på oppdrag for Bergen kommune at 96 prosent av bergenserne er positive eller nøytrale til å ha innvandrere i nabolaget. Åtte av ti bergensere mener innvandrere er en berikelse for samfunnet.

Tror ikke på tallene

Fremskrittspartiets stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde fester liten tiltro til SSB-undersøkelsen. Han fester heller ikke lit til undersøkelsen fra det borgerlige byrådet i Bergen.

– Jeg tror ikke på dette i det hele tatt. Det er bare å se på hva som skjer i Oslo, der alle flytter vekk fra innvandrerne. Det er ikke noen tvil om at innvandringspolitikken drives mot folkets vilje, sier Tybring-Gjedde til avisen.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) mener på sin side at SSB-tallene er oppmuntrende.

– Det inntrykket som skapes i mediene er langt mer negativt enn fakta gir grunnlag for: Det er noen høylytte, intolerante mennesker som får lov til å dominere mediebildet og tegne negative bilder av innvandrere, sier statsråden.

Hun mener myter om innvandrere trives best på avstand, og at folk får et mer positivt inntrykk når de blir kjent med innvandrere. (©NTB)

Siste nyheter

– Tek kvelartak på laksekultiveringa

– Eg ser ikkje korleis vi kan makte å halde fram med laksekultivering – med dei nye og kostbare merkekrava.

Det politiske flertallet befester sin posisjon i ny måling

Høyre og Frp får like mange stortingsmandater som ved valget, og trass tilbakegang for KrF og Venstre, er det fortsatt solid flertall for regjeringen og støttepartiene i en fersk meningsmåling.

Over 13.000 barnehageansatte vil streike for pensjon

Over 13.000 ansatte i private barnehager står klare til å streike for å beholde pensjonsordningen arbeidsgiverne vil ta fra dem. Tirsdag kan 111 barnehager være rammet av streik.

- Det er tragisk at parken stenges

Stuenparken vil være stengt fram til årsskiftet 2015-2016.

Trafikkulukke i Selje

Kvinne køyrt til legevakt.

– Det er litt vanskelig å snakke
 om denne boka her

– Det er ikke en sykdomsdagbok, eller en biografi, nekrolog eller noe slikt. Det er dikt om og rundt tap av viktige mennesker.

– Tek kvelartak på laksekultiveringa

– Eg ser ikkje korleis vi kan makte å halde fram med laksekultivering – med dei nye og kostbare merkekrava.

En bøtte isvann i hodet

Jeg hadde bannet på å ikke ta en utfordring om å gjøre det ene eller andre via Facebook. Men så gjorde jeg det likevel.

Det politiske flertallet befester sin posisjon i ny måling

Høyre og Frp får like mange stortingsmandater som ved valget.

Brann ett poeng nærmere AaFK

Spilte uavgjort mot bunnlaget Sandnes Ulf.

Hødd tjener på storlagenes regelbrudd

Megabøter til Manchester City og Paris Saint Germain gir penger i klubbkassa.

Trafikkulukke i Selje

Kvinne køyrt til legevakt.

Bli med inn i «Terminalen»

Se hvorfor Ålesunds kommende konsertlokale har minst ett ess i ermet.