Stadig flere er positive til innvandrere

De siste ti årene har nordmenn blitt langt mer positive til innvandrere, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. En ny undersøkelse som Respons har utført for Bergen kommune viser samme trend.

Ifølge SSB mener nå 73 prosent av befolkningen at innvandrere bidrar til berikelse av norsk kultur. Det er en økning fra 2002 da 63 prosent mente det samme, skriver Vårt Land.

Videre viser tallene at åtte av ti mener innvandrere gjør en nyttig innsats i arbeidslivet. For ti år siden svarte 66 prosent det samme.

33 prosent mener innvandrere er en kilde til utrygghet i samfunnet. Det er en nedgang fra 45 prosent i 2002.

SSB-tallene viser at 32 prosent av Norges befolkning mener innvandrere flest misbruker landets sosiale velferdsordninger. I 2002 mente 41 prosent det samme. Fire av ti nordmenn mente i 2002 at det ville vært ubehagelig dersom de hadde en sønn eller datter som ville gifte seg med en innvandrer. Nå mener hver fjerde nordmann det samme.

Flere innvandrer-venner

SSB oppgir også at 27 prosent av befolkningen i 2002 hadde venner og kjente som var innvandrere. Dette tallet har økt til 35 prosent.Samtidig viser en ny undersøkelse som Respons har utført på oppdrag for Bergen kommune at 96 prosent av bergenserne er positive eller nøytrale til å ha innvandrere i nabolaget. Åtte av ti bergensere mener innvandrere er en berikelse for samfunnet.

Tror ikke på tallene

Fremskrittspartiets stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde fester liten tiltro til SSB-undersøkelsen. Han fester heller ikke lit til undersøkelsen fra det borgerlige byrådet i Bergen.

– Jeg tror ikke på dette i det hele tatt. Det er bare å se på hva som skjer i Oslo, der alle flytter vekk fra innvandrerne. Det er ikke noen tvil om at innvandringspolitikken drives mot folkets vilje, sier Tybring-Gjedde til avisen.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) mener på sin side at SSB-tallene er oppmuntrende.

– Det inntrykket som skapes i mediene er langt mer negativt enn fakta gir grunnlag for: Det er noen høylytte, intolerante mennesker som får lov til å dominere mediebildet og tegne negative bilder av innvandrere, sier statsråden.

Hun mener myter om innvandrere trives best på avstand, og at folk får et mer positivt inntrykk når de blir kjent med innvandrere. (©NTB)

Siste nyheter

- Få brua ferdig i ei fart

Rundt 100 møtte fram til infomøte om ny Nerlandsøybru.

- Her lager vi utebadeland

Hva skjer når ungdommen får være byplanleggere for en dag? Onsdag fikk de si sitt om sørsida.

OL-prisen ble for høy

- Vi har plenty med viktige saker som denne regjeringen skal gjennomføre. Nå får vi brette opp ermene og gå videre. Slik oppsummerer OL-tilhenger Helge Orten Høyres OL-nei.

Gasslekkasjen:

Alle utskrevet fra sjukehus

De seks meieriansatte som blei liggende på sjukehus over natta etter ammoniakklekkasjen i Ålesund, tirsdag er alle skrevet ut fra sjukehus.

Høyres OL-nei:

- En seier for skattebetalerne

- Jeg er strålende fornøyd med at vi har fått fullt gjennomslag for vårt syn, sier Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik.

Jørn til Idol-finale

23-åringen fra Måløy imponerte nok en gang.

- Få brua ferdig i ei fart

Rundt 100 møtte fram til infomøte om ny Nerlandsøybru.

Gasslekkasjen i Ålesund:

Alle utskrevet fra sjukehus

De seks meieriansatte som blei liggende på sjukehus over natta etter er skrevet ut.

Førstehjelp til jobbval

Kva skal du bli når du blir stor? 340 tiandeklassingar er kanskje komne nærare eit svar på spørsmålet denne veka.

Dødsulykke henlagt etter polititabbe:

Saksøker ulykkesjåfør

Pårørende til ålesundkvinne gir ikke opp.

Mørebenken delt på midten i OL-saken

Pål Farstad (V) blant de som ønsket OL til Oslo i 2022.

Sportsleg suksess ikkje nok i Volda?

Rikard Vestre har ført Volda attende til 3. divisjon på første forsøk. Men det er slett ikkje sikkert at han held fram som A-lagstrener.

Likestillingspresten

Likestillingsprisen for 2014 i Møre og Romsdal går til Jens Terje Johnsen, også kjend som Jens Prest.