Tips oss

Tips oss på 95 400 400

  • Ring 95 400 400
  • Send e-post til 95400400@smp.no
  • Send SMS eller MMS med bilder til 95400400

Stadig flere er positive til innvandrere

De siste ti årene har nordmenn blitt langt mer positive til innvandrere, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. En ny undersøkelse som Respons har utført for Bergen kommune viser samme trend.

Ifølge SSB mener nå 73 prosent av befolkningen at innvandrere bidrar til berikelse av norsk kultur. Det er en økning fra 2002 da 63 prosent mente det samme, skriver Vårt Land.

Videre viser tallene at åtte av ti mener innvandrere gjør en nyttig innsats i arbeidslivet. For ti år siden svarte 66 prosent det samme.

33 prosent mener innvandrere er en kilde til utrygghet i samfunnet. Det er en nedgang fra 45 prosent i 2002.

SSB-tallene viser at 32 prosent av Norges befolkning mener innvandrere flest misbruker landets sosiale velferdsordninger. I 2002 mente 41 prosent det samme. Fire av ti nordmenn mente i 2002 at det ville vært ubehagelig dersom de hadde en sønn eller datter som ville gifte seg med en innvandrer. Nå mener hver fjerde nordmann det samme.

Flere innvandrer-venner

SSB oppgir også at 27 prosent av befolkningen i 2002 hadde venner og kjente som var innvandrere. Dette tallet har økt til 35 prosent.Samtidig viser en ny undersøkelse som Respons har utført på oppdrag for Bergen kommune at 96 prosent av bergenserne er positive eller nøytrale til å ha innvandrere i nabolaget. Åtte av ti bergensere mener innvandrere er en berikelse for samfunnet.

Tror ikke på tallene

Fremskrittspartiets stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde fester liten tiltro til SSB-undersøkelsen. Han fester heller ikke lit til undersøkelsen fra det borgerlige byrådet i Bergen.

– Jeg tror ikke på dette i det hele tatt. Det er bare å se på hva som skjer i Oslo, der alle flytter vekk fra innvandrerne. Det er ikke noen tvil om at innvandringspolitikken drives mot folkets vilje, sier Tybring-Gjedde til avisen.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) mener på sin side at SSB-tallene er oppmuntrende.

– Det inntrykket som skapes i mediene er langt mer negativt enn fakta gir grunnlag for: Det er noen høylytte, intolerante mennesker som får lov til å dominere mediebildet og tegne negative bilder av innvandrere, sier statsråden.

Hun mener myter om innvandrere trives best på avstand, og at folk får et mer positivt inntrykk når de blir kjent med innvandrere. (©NTB)

Siste nyheter

– Et lite fremtidsretta vedtak

Det sier hovedtillitsvalgt for Yngre legers forening ved Kristiansund sjukehus, Åge Austheim.

Haga: - Kjenner meg ikke igjen i påstandene

Direktør Daniel Haga i Helse Midt-Norge sier at han ikke kjenner seg igjen i påstandene som kom fram under styremøtet i Helse Møre og Romsdal om brudd på helseforetakslov og utilbørlig press mot tidligere sjukehusdirektør Astrid Eidsvik.

Austnes: – Uheldig at dette gikk for åpent kamera

Styrerepresentant Charles Austnes fikk omstridte sluttepakke-opplysninger direkte fra sjukehusdirektøren.

Følte seg presset på sluttpakken

Nå snakker avgått sjukehusdirektør Astrid Eidsvik om bomben som ble sluppet i starten av dagens styremøte i Helse Møre og Romsdal.

Aabrekk ikke skremt av tøff seriestart

I sine tre første bortekamper i neste års eliteserie skal AaFK opp mot Rosenborg, Molde og Vålerenga.

Slik forklarer ekspertene Fannemels suksess

Jan Erik Aalbu: – Har aldri vært tvil om potensialet.

Nørvøy med solister

I år har Nørvøy Ungdomskorps fått med seg kjente solister til sin Julenattiné.

Bilberging ga stengte tunneler

Ålesundstunnelene stengt en kort periode, onsdag ettermiddag.

– Har dårleg tru på at fiskeindustrien skal drive fiskebåt

Nils Helge Aarseth i Møre Codfish om Tveterås-utvalet si innstilling.