Fredag 18. januar i år gjennomførte Solveig Marit et mindre inngrep for hemoroideproblemer ved Ålesund sjukehus. De påfølgende dagene ble et mareritt for ektemannen Gunnar Arntsen i Eidsdal. I flere dager kjempet han for at legevaktslegen i Norddal kommune skulle besøke og vurdere kona. I tillegg ba han uttrykkelig om å få ambulanse til kona.

– Hun gledet seg til at vi skulle feire 30 års bryllupsdag på Kreta med hele familien. I stedet etterlot hun seg én enkemann, tre barn og 13 barnebarn. Hadde vi bodd i en annen kommune ville hun vært i live i dag.

De sterke ordene kommer fra enkemann Gunnar Arntsen. Vi møtte Arntsen og datteren Janne Stine Indreeide hjemme i Eidsdal i Norddal kommune.

Les også: Etterforsker dødsfall på sjukehusetHer er lydloggen: Solveigs siste timerLes også: Hadde rykket ut selvStartet for tidlig: Legen praktiserte før han fikk godkjenning

Rykket ikke ut

Mandag 21. januar måtte Arntsen hente Solveig Marit på jobb fordi hun var så dårlig. De påfølgende dagene varierte formen, men ifølge Arntsens telefoner til Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK) og legevakten, hadde hun tidvis lav kroppstemperatur, vred seg i smerte, fikk ikke i seg mat, var kvalm, klam og kaldsvettet.

– Legevakten rykket ikke ut. Jeg måtte selv være lege med å måle blodtrykk og passe på henne. Jeg fikk bare feilmelding på målingene og trodde det var noe feil med apparatet jeg hadde. I ettertid har jeg skjønt at det rett og slett var fordi trykket var så lavt, forteller Arntsen.

Hendelsesforløpet beskrives av en lydlogg Sunnmørsposten har fått tilgang til. Arntsen er svært opprørt over at han ikke ble tatt på alvor. I tillegg er han forbannet fordi AMK ikke sendte ambulanse de gangene han ba om det.

– Vi fikk bare spørsmål om vi hadde sterkere smertestillende enn det man får kjøpt i butikken. Jeg svarte at vi hadde Paralgin og Ibux. Da sa han at vi skulle gi henne dette, uten at han sjekket hva som feilte Solveig, forteller Arntsen, som ble bedt om å komme innom på dagtid.

Kjempet for ambulanse

Onsdag 23. januar, kvelden før kona døde, ba AMK legevakten om å vurdere og rykke ut. Solveig Marit skal da ha holdt på å besvime tre ganger mens hun dusjet. AMK tilbyr en drosje fra Eidsdal til legesenteret i Valldal dagen etter. De frykter for å stå uten ambulanse dersom det skulle skje noe annet i distriktet.

AMK snakker med Solveig Marit selv, og det hele ender med at hun sier «må vel det da», når de diskuterer om hun er i stand til å ta drosje.

– Solveig Marit var ei positiv kvinne som aldri var sjuk. Hun ønsket ikke bry noen og klaget aldri over å ha vondt. Det er synd at man skal bli straffet for å være snill, sier Arntsen til Sunnmørsposten.

Den katastrofale dagen, torsdag 24. januar

– Tidlig på morgenen ringte jeg for å få ambulanse til legekontoret. Situasjonen var helt fortvilt, forteller Arntsen.

Ektemannen fortalte AMK at kona hadde en kroppstemperatur på 34 grader og at hun verket.

– Vi skal ha ambulanse vi, vi kan ikke… (fra lydloggen).

Mens Arntsen i samme samtale direkte sier at det er akutt, mener legevakten overfor AMK at det holder med en drosjerekvisisjon. Det hele ender med at Arntsen legger ned setene i bilen sin og kjører kona Solveig Marit til legekontoret selv.

– Jeg ringte fra ferja og ba dem stå klare til vi kom, forteller Arntsen.

Slår full alarm

Når Solveig Marit kommer på legekontoret slås det full alarm.

Legekontoret: – Jeg ringer for legen mens han undersøker. Hun kommer inn og er kvalm, svimmel og veldig dårlig sirkulert, veldig vanskelig kontaktbar rett og slett. Han holder på å undersøke henne, men vi vil ha hit en ambulanse og det vil vel bli på rød respons (fra lydloggen).

AMK: – Vet du hva, ambulansen tror jeg faktisk ikke er i Valldalen nå (fra lydloggen).

Ambulanse fra Geiranger rekvireres og luftambulansen får beskjed om å rykke ut, men den får tekniske problemer. Det går én time og 45 minutter fra legekontoret slår alarm til Solveig Marit blir innlagt på akutten ved Ålesund sjukehus. Tilstanden hennes er bedre og hun er ved bevissthet. Alle tror det skal ende godt.

Kl. 16.45.00: Solveig Marit blir erklært død. Ifølge obduksjonsrapporten er dødsårsaken blodforgiftning oppstått som komplikasjon til strikkbehandling av hemoroider.

– Jeg mener det er en alvorlig svikt fra helsevesenets side. Hadde de hørt på meg, sendt ambulanse eller at legevakten i det minste tok seg bryet til å besøke oss, ville Solveig Marit vært i live i dag, sier Arntsen.

AMK: – Vi kunne brukt en annen hastegrad

– Dette er en tragisk sak, og det er viktig for oss å få belyst best mulig det som har skjedd.

Det sier klinikksjef Ståle Hoff ved Ålesund sjukehus. Han svarer på vegne av Helse Møre og Romsdal HF som er ansvarlig for drift av AMK-sentralen.

– Vi har meldt saken til politiet som et unaturlig dødsfall, og vil derfor vente med å kommentere til etterforskningen er avsluttet og tilsynsmyndighetene har konkludert, sier Hoff.

Gransker seg selv

Helseforetaket har startet en intern gjennomgang av det som skjedde og vil gå gjennom alle sider av saken for å se om de har fulgt sine rutiner.

– Det gjelder alle deler av vår tjeneste, sier Hoff til Sunnmørsposten.

AMK prioriterer ambulanse ut fra norsk indeks for medisinsk nødhjelp. De kan henvise til legevakt, rekvirere ambulanse eller sette inn andre tiltak ut fra det.

– Om vi gjorde en god nok vurdering i dette tilfellet, er noe av det vi håper å få belyst, sier klinikksjefen videre, og opplyser at foretaket har samarbeidet med politiet.

Sunnmørsposten har fått tilgang til AMKs interne notater.

– Vi har gjennomgått hendelsen med alle operatørene med tanke på læring. Det er alltid lett å være etterpåklok, men vi ser at ved de siste henvendelsene kunne en ha brukt en annen hastegrad enn det som ble gjort. På den andre siden kan vi ikke se at det fikk noen konsekvens for AMK sin videre håndtering. Ved alle samtaler formidlet AMK raskt beskjed til vakthavende lege, som da er den som har ansvaret for videre oppfølging, heter det i notatet.

Kommunen vil vente

Norddal kommune er ansvarlig for forsvarlig drift av legevakten. Ordfører Bjørn Inge Ruset ønsker ikke kommentere kritikken mot legevakten før Fylkesmannen og politiet har kommet fram til en endelig konklusjon.

– Dersom det har skjedd noe feil eller mangler ved legevakten, vil vi naturligvis være de første som tar tak i det, men jeg synes det blir feil av meg som ordfører å si noe nå, sier Ruset til Sunnmørsposten.

Han ønsker heller ikke å kommentere legevaktsordningen på generelt grunnlag av hensyn til det han mener vil bli en uheldig kobling opp mot denne saken.

Følg smp.no på Facebook

Foto: Torbjørn Eidhammer
KRETA: - Her likte hun seg godt. Solveig Marit og ektemannen Gunnar Arntsen på ferie på den greske øya Kreta Foto: Privat
Ordfører Bjørn Inge Ruset i Norddal kommune. Foto: Torbjørn Eidhammer
INTERN GRANSKNING: Klinikksjef Ståle Hoff ved Ålesund sjukehus i Helse Møre og Romsdal HF. Foto: Mona Skjong