Det var den unisone reaksjonen vi fikk fra folk i Ålesund kort tid etter at politiet gikk ut med at Anja Weløy Aarseth var funnet drept på Aksla.

- Dette er bare helt forferdelig, men jeg fryktet vel også at det var snakk om noe kriminelt når det gikk så lang tid før jenta ble funnet.

Marit Nerhus er på en koselig bytur sammen med barnebarna Nikoline og Markus, men over Aksla surrer helikoptrene og politiets sperrebånd er synlig fra flere steder i bygatene.

Marit Nerhus sier at hun har fulgt saken omtrent fra time til time, og at hun ble dypt rystet da det viste seg at det dreide seg om en drapssak.

- Vondt å tenke på

- At det skjedde på Aksla er også vondt å tenke på. Ei ung jente drar ut på en joggetur i et område der nesten hele byen ferdes og føler seg trygge. Og så blir hun drept. Helt grusomt.

Aksla og Fjellstua er Ålesunds varemerke, og Marit Nerhus trekker paralleller til Baneheia i Kristiansand som også var et yndet friluftsområde før de bestialske drapene på to småjenter.

- Jeg har vært i Kristiansand og på Baneheia, men jeg innrømmer at det ikke var noen god følelse å gå der. Vi får håpe at det samme ikke skjer med Aksla. Til å begynne med vil nok folk synes det er ubehagelig, men vi vet jo også at ting vanligvis kommer i normalt gjenge igjen etter ei viss tid.

Løser saken

Marit Nerhus setter sin lit til at politiet løser denne saken fort.

- Og det er jeg sikker på at de kommer til å gjøre, sier hun.

Arne og Eli Birkevold synes drapet  både er forferdelig og meningsløst, og de setter også sin lit til at politiet får til en rask oppklaring.

- Jeg går ofte på Aksla alene, men kommer nok ikke til å gjøre det på ei stund, tror Eli Birkevold.

Uhyggelig

Cathrin Sylte (25) og Solveig Larsen (22), har også fulgt med på forsvinningssaken som altså viste seg å være en drapssak. De har ikke vært med på leteaksjonen selv, men kjenner folk som har lett etter Anja.

- Og på Facebook har jo folk nesten ikke snakket om annet, sier de to, som føler uhyggestemningen.

- Vi som er unge jenter vet jo at vi må være forsiktige med å gå aleine seint om kvelden og om natta. Men jeg tror ikke at det er så mange som har tenkt at en kveldstur på Aksla kan være farlig. Nå vet vi at slikt kan skje også i lille Ålesund, og det er både ekkelt og skummelt, synes jentene.

Espås-saken

Svein Bjerkenås, Elin Flisen og Stig og Rita Enoksen er i Ålesund i helga for å feire et jubileum i firmaet de  jobber i.

- Som de fleste som besøker byen, hadde vi planlagt å besøke Fjellstua, forteller de fire. Det er selvsagt sjokkerende å oppdage at byfjellet er stengt fordi det har skjedd et drap.

Stig Enoksen sier at han begynte å tenke på Espås-saken i Geiranger da han først fikk høre om den unge jenta som var savna.

- Nå får vi bare håpe at dette ikke blir en ny uoppklart sak, sier han.

Cathrin Sylte t.v. og Solveig Larsen har snakka mye om det som har skjedd de siste dagene. Foto: Hilde Hovik
Eli og Arne Birkevold synes drapet er meningsløst og sjokkerende. Foto: Hilde Hovik
Marit Nerhus spiste is sammen med barnebarna Nikoline og Markus, og synes det er uhyggelig at det skjer et drap i Ålesund. Foto: Hilde Hovik