Komikeren og kommunikasjonsrådgiveren fra Bergen, nå bosatt i Ålesund, er snart ute med bok om morsomme måter å dele ord på.

I vår ble han overveldet over responsen da han lanserte Facebook-siden «Bilder i kampen mot særskrivingsfeil». Etter fem dager hadde han 100.000 følgere. Folk bidro også selv med med nye måter å dele ord på.

– Etter hvert var det noen som foreslo at jeg kunne lage bok. Også forlaget tok kontakt med meg og hadde lyst å utgi boken, forteller Ulveseter.

«Ett ord. Bilder i kampen mot særskrivingsfeil» er tittelen. Tirsdag ble boken sendt til trykking. Ulveseter regner med at den er ute i bokhandlene i starten av november.

Nye bilder

Boken er full av bilder som viser forskjellen på det som populært kalles orddelingsfeil (men som faktisk heter særskrivingsfeil), som for eksempel forskjellen på «pirat kopierer» og «piratkopierer». Andre eksempler er lang panne og fotgjenger felt.

– De første bildene på Facebooksiden bestod stort sett av klipp og lim fra internettet. Så jeg har fått tatt nye bilder. I tillegg er det mange nye ord i boken som ikke er på facebooksiden, forteller den nybakte forfatteren.

Seks-sju av følgerne på facebooksiden har sendt han bilder som er med i boka. De fleste bildene er tatt av fotograf Marit Brunstad fra Ålesund.

– Nå er jeg bare veldig nervøs for at det skal være skrivefeil i boka. Skulle det derimot være noen, så skylder jeg på forleggeren, sier han.

Sleit selv

Ulveseter forteller at han sleit med slike skrivefeil selv både da han gikk på skolen og i voksen alder. Nå har han fått tilbakemeldinger på nettsiden både fra barn og fra foreldre til barn som sliter eller har slitt med rettskrivning.

– De forteller at bildene gjør at de nå forstår de det læreren har forsøkt å forklare dem. Jeg kan ikke la være å bli stolt av sånt, sier Ulveseter.

Kamp

Ulveseter innrømmer at språk er noe som forandrer seg.

– Men det betyr ikke at det ikke er forskjell på hostesaft og hoste saft, sier han.

For humoristen og kommunikasjonsrådgiveren er dette en kamp han gjerne vil kjempe.

– Det er ikke den viktigste kampen som kjempes for tiden, men 144.000 følgere på facebooksiden viser at dette engasjerer veldig. Jeg tror folk irriterer seg over særskrivingsfeil fordi de mister tråden i setningen, slik at teksten blir tung å lese.

– Det har også med seriøsitet å gjøre. For min egen del fikk jeg en gang et tilbud fra en bedrift som skrev at de hadde et «kjempe tilbud». Da gadd jeg ikke vurdere tilbudet nærmere, sier komikeren.

Høres det ut som ett ord, er det sannsynligvis ett ord, sier André Ulveseter.

– At kjempetilbud skal skrives i ett ord er jo kjempeenkelt, sier han.

Piratkopierer skal skrives i ett ord. Snart er boken «Ett ord» ute. Foto: Olav Helge Matvik
«Ett ord. Bilder i kampen mot særskrivingsfeil». André Ulveseter sendte tirsdag boken til trykking. Foto: Pressefoto