Statlige CargoNet har besluttet å legge ned sin virksomhet på strekningen mellom Dovre og Åndalsnes.

Cargolink AS sørger for at godstransporten på det snart 90 år gamle strekket vedvarer. De har dessuten inngått samarbeid med Posten Norge AS som måtte avslutte transporten samtidig som CargoNet avsluttet sin tjeneste 15. desember.

Ressurskrevende

Daglig kjører 497 vogntog gjennom Romsdalen. Det er noen av disse Cargolink ønsker å avøaste ved å forflytte lasten til togskinnene.

I en pressemelding onsdag melder selskapet at deres oppstart blir 20. januar, og presiserer at de materielle kravene er store.

– Rauma-satsingen vil kreve en del ressurser fra vår side, blant annet lokomotiver, vogner og løfteutstyr på terminalen på Åndalsnes, sier administrerende direktør Karl Ivar Nilsen i Cargolink AS.

Rbnett.no skriver at det private selskapet forventer at Regjeringen ikke gir Jernbaneverket oppgaven med å drifte godshåndteringen.

– Beslutningen om overtakelse er tatt med den forutsetning at det fremdeles er rom for flere aktører på terminalene. Vi hadde aldri kunnet oppnå 20 prosent av markedet og nå satse på Raumabanen hvis det ikke var for dagens ordning, sier Nilsen.

Fokus på miljø

For Postens del er det et essensielt ledd i deres utviklingsstrategi at godstog benyttes i størst mulig grad.

– Vi har ambisjoner om å flytta stadig med gods fra veg til bane, da det gir gode miljøløsninger for kundene våre, sier Inge Seljeset, avdelingsdirektør for Linjetrafikker Norge i Logistikk Norge, i en pressemelding onsdag kveld.

Sparer vegene og styrker konkurransekraften

Alternativet til godstransport med Raumabanen er vogntog på veg.

– Det er absolutt grunnlag for godstog når alternativet er nærmere 500 vogntog gjennom Romsdalen per døgn, mener Nilsen.

Selskapets samarbeid med internasjonale togoperatører kan åpne for frakt av utlandsk gods på bane til Åndalsnes.

– Vi vil at Raumabanen skal bidra til å få mer gods over på bane, noe som vil gagne konkurransekraften i det regionale næringslivet, sier Nilsen i pressemeldingen.