Og dersom Ålesund-ambulansen er opptatt, må ambulansene kjøre fra nærmeste distrikt for å frakte en pasient som skal den korte avstanden.

Helse Møre og Romsdal HF må spare inn 160 millioner kroner til 2014-budsjettet. 1. januar 2015 skal de også ta over drifta fra Ambulanse Midt-Norge, og direktør Astrid Eidsvik har flere ganger sagt at alt dreier seg om hverdagseffektivisering, og at Helse MR må bli mest kostnadseffektiv i Norge.

– Det er riktig at pasientene ikke lenger kan trilles gjennom døra fra legevakta til sjukehuset, forteller seksjonsleder Hans Joakim Riise.

Ombygging

En permanent ombygging høsten 2012 har gjort det umulig å bruke døra, fordi det nå er en kirurgisk avdeling på motsatt side.

Det er kun én ambulanse på vakt på kveldstid og i helgene i Ålesund. Denne er ofte opptatt og ute på oppdrag. Da må en ambulanse fra nærmeste distrikt, eksempelvis Sula eller Giske, kjøre til Ålesund for å frakte pasientene som skal fra legevakta til sjukehuset. I denne perioden står de også uten ambulanse i nabokommunen.

– I utgangspunktet er det ingen prinsipiell forskjell på om legevakta ligger 2 km unna sjukehuset, eller 200 meter, sier Riise.

Han forteller at reglene for transport gjelder for alle legevakter, og minner om at det er på gang planer for ny legevakt i Ålesund, plassert ved gamle Åse sjukehjem.

– Ålesund er en stor legevakt, og det er behov for en god del transport fra legevakta til sjukehuset. Må pasienten ha båre eller medisinsk overvåking, oppfyller han kriteriene for at ambulansen må komme, sier seksjonslederen

– Det høres ikke så veldig effektivt ut?

– Klart det hadde vært fornuftig å kunne frakte pasientene innendørs når det er i samme bygg, men AMK vurderer hele tiden hvordan ambulansene disponeres ut fra hastegrad. Ofte har vi ambulanser fra andre steder i området allerede, og vi har ikke registrert noen ulemper for pasienter eller på responstid. Vi må se på Ålesund som en storkommune, og systemet er slik at AMK har full disposisjonsrett til alle ressurser, også fra nabokommunene, sier han.