SISTE: - Fredag morgen brenner det fortsatt om bord i Karam Viking ved Otneheimneset på Stadlandet.

- Brannvesenet har bestemt seg for ikke å slepe fartøyet fra kaia, men de vil foreta ei ny vurdering av sitasjonen klokka 08, sier operasjonsleder Per Rimmen i Sogn og Fjordane politidistrikt til smp.no klokk 06.00.

Rimmen opplyser at det er kapasitet tilgjengelig både til å slepe fartøyet bort fra kaia og å gripe inn dersom brannen skulle utvikle seg på andre måter.

- Det ser ut som om brannen har minket i intensitet. Båten ligger fremdeles til kai og det er brannvakt på land. Redningsskøyta ligger der i beredskap, og så kommer det en slepebåt fra Kystverket, sier operasjonsleder Per Rimmen ved Sogn og Fjordane politidistrikt til Smp.no kl. 02.40.

Båten fra Kystverket ankommer ca. klokka fire, og er ifølge Rimmen, bedre egnet til eventuell sleping. Den har også bedre slukkekapasitet.

Det vil bli tatt en løpende vurdering på om det er nødvendig å slepe båten ut i Vanylvsfjorden, slik fagleder hos brannvesenet først hadde tenkt.

- Brannen var ute av kontroll en periode, temperaturen steg og det var frykten for hva som kunne skje som var bakgrunnen for planene for sleping, sier Rimmen.

Det brenner framme i baugen på båten, mens det er lagret større mengder drivstoff bak.

Ifølge operasjonslederen er temperaturen på vei ned, og det kan tyde på at det ikke er noe mer som gir næring til ilden.

Eksplosjon

Det var klokka 21.47 at fikk politiet melding om eksplosjon og brann om bord i en båt.

- Båten er en 38 meter lang fiskebåt som ligger til kai ved Otneimneset, på Stadlandet, Selje, opplyste Sogn og Fjordane politidistrikt.

Både brannvesenet, ambulanser og politi rykket ut til stedet.

To personer om bord er uskadd og kom seg på land, opplyste politiet.

Det skal være større mengder med drivstoff om bord i båten.

Planla sleping

- Temperaturen om bord stiger. Brannvesenet melder at de ikke har fått kontroll over brannen, og fagleder har planlagt å slepe båten ut i Vanylvsfjorden og vestover. Redningsskøyta "Emmy Dyvi" er rekvirert til å gjøre dette arbeidet, opplyste operasjonsleder Per Rimmen ved Sogn og Fjordane politidistrikt til Smp.no klokka 23.55.

Ifølge Rimmen er det slukningsutstyr om bord i redningsskøyta.

Ifølge Firda er det frykt for at ilden skal nå drivstofflageret som er årsaken til at man har bedt om hjelp fra redningsskøyta for å slepe båten fra land. Det brenner framme i baugen, og drivstofflageret ligger bak på båten.

De to som var om bord i båten er rutinemessig fraktet til Eid legevakt for kontroll, men skal være uskadd, opplyste Rimmen.

Utstyrt med brannpumpe og brannkanon

Smp.no snakket med styrmann Vidar Johannessen på "Emmy Dyvi" klokka 00.30.

- Vi er på vei ned til stedet nå. Det er veldig vanskelig å si hvordan operasjonen blir før vi er framme, sa styrmannen.

Om bord i redningsskøyta er det fire mann.

- Vi er utstyrt med brannpumpe og brannkanon, men har ingen muligheter for røykdykking, fortalte Johannessen til Smp.no.

Redningsskøyta er vanligvis stasjonert i Fosnavåg.

Gasseksplosjon

Klokka 22.44 meldte politiet at det var to flasker med såkalt "Argon-gass" som hadde eksplodert.

- Det brenner fremdeles framme om bord i båten. Brannvesenet gjør seg klar til å gå om bord, opplyste Rimmen.

I gang med slukking

- Brannvesenet har nå gått om bord for å starte slukkinga, sa operasjonsleder Per Rimmen ved Sogn og Fjordane politidistrikt til Smp.no, like over klokka 23.

Politiet har foreløpig ikke fått tilbakemelding på det materielle skadeomfanget.

- Båten er nå stengt ned for å hindre tilførsel av oksygen, sa Rimmen.

Ifølge operasjonslederen skal det ikke være fare for flere eksplosjoner, da det bare er to flasker med Argon-gass på båten.

- Vi får vente til båten har blitt kjølt ned. Da vil vi få en oversikt, sa Rimmen.

- Mye røyk

Aina Otneim bor på Stadlandet og var på stedet.

- Akkurat nå er det to ambulanser og tre brannbiler her. Det virker som det er kontroll, og røykdykkere skal om bord ganske snart, fortalte Otneim.

Ifølge Otneim var det mye røyk og sterk lukt på stedet.

Årsaken til ulykken er foreløpig ukjent.

Har du tips eller bilde? Kontakt oss på 95 400 400 eller 95400400@smp.no.

Foto: Aina Otneim.
"Karm Viking". (Foto: www.shipspotting.com)
Båten er en 38 meter lang fiskebåt som ligger til kai ved Otneimneset, på Stadlandet, Selje. FOTO: GOOGLE MAPS