Les direkteblogg fra rettssalen under artikkelen

SUNNMØRE TINGRETT (smp.no): Moren til den drepte Bergens-studenten satt få meter fra den tiltalte Steven Dan (Paco) Danielsen og fortalte om hvordan de opplevde dagene rundt Anjas forsvinning, da hun ble funnet drept og tida etterpå.

Fattet forklarte moren at det å miste sin datter føltes som å miste en del av seg selv. At datteren var utsatt for det brutalt drap, var vanskelig å fatte.

Les vår kommentar: En oppvisning i politiarbeid

Den siste kontakten

– Det kjennes som at noen har tatt ut hjertet mitt og tråkka på det, og satt det inn igjen og forventer at det fortsatt skal slå, sa hun.

Moren fortalte om den siste kontakten de hadde, og at hun hadde kjørt datteren til flyplassen i Bergen dagen før hun ble drept.

– Jeg visste at hun gledet seg til å komme til Ålesund fordi hun hadde fått mange gode venner her. Det siste hun sa var «henter du meg torsdag, mamma?», forklarte moren.

Ålesund-slekt

Anja hadde bestemt seg for å tilbringe mer tid i Bergen denne høsten, blant annet for å tilbringe mer tid med kjæresten. Hun hadde tenkt til å følge forelesninger i Ålesund, og gjøre egenstudier i Bergen.

– Anja var en målrettet jente og hadde planer for livet sitt. Hun skulle ta bachelor i shipping, få seg en jobb og sparte til leilighet, forklarte hun.

Moren til Anja er fra Ålesund, og Anja bodde hos bestemoren i byen. Samme dag som Anja ble drept snakket moren med datteren på telefonen ved 17-tida.

– To timer etterpå var jenta vår voldtatt og drept. Verden vår raknet, men vi visste ikke det ennå, sa moren.

– Fikk en klo i magen

Det første tegnet på at noe var galt kom i form av en telefon fra Anjas bestemor, som fortalte at bilen ikke stod der og at senga til Anja var ubrukt.

– Visste med en gang at noe var galt. Anja ville aldri gjort noe slikt mot bestemoren. Jeg fikk en klo i magen, sa moren.

I løpet av vitnemålet leste hun også opp fra en dagbok hun hadde skrevet i løpet av disse dagene.

Der beskriver hun hvordan foreldrene, søsken dro til Ålesund for å følge leteaksjonen.

«Bekymret, bekymret, bekymret. Det føles som en avgrunn åpner seg under beina mine. Jeg tenker at jeg må holde meg oppe av hensyn til de andre», skriver hun.

Dødsbudskapet

Fram til lørdag har de et håp om at Anja lever, at hun har falt og skadet seg - og ligger et sted i terrenget.

Lørdag blir håpet knust da politikontakten deres kommer med et innbitt uttrykk i ansiktet.

«Vi ser det på han, men vil ikke høre det. Anja er død», leste moren fra dagboken.

Hele tiden under forklaringen satt tiltalte bøyd ned bak noen permer på pulten ved siden av sin forsvarer. Han noterer eller tegner på et ark.

Håper å slippe ankesak

Moren kom også med en henstilling til tiltalte og forsvaret om at de etterlatte skulle få slippe en ankesak.

– Vi håper det blir satt en strek med denne straffesaken, slik at vi får mulighet til å gå videre med livene våre, sa hun.

Aktor spurte om foreldrene fortsatt satt med ubesvarte spørsmål om det som hadde skjedd.

– Ja, vi vet ikke hva som skjedde så lenge tiltalte ikke forteller, sa moren.

Forsvarsadvokaten til tiltalte hadde ingen spørsmål og etter knappe 20 minutter var vitneforklaringen over.

Les direkteblogg fra rettssalen fredag

Familiens bistandsadvokat Einar Råen (t.v.) og aktor Ingvild Thorn Nordheim forbereder seg til dag fire i retten. Foto: Staale Wattø
Tegning av tiltalte Aksla-saka. Under forklaringen til den dreptes mor hadde den tiltalte tatt av capse, og satt bøyd ned bak noen permer og skriblet på et ark. Tegning: Inger K. Giskeødegård