Sunnmøre politidistrikt etterforsker telekaoset hvor store deler av Nordvestlandet mistet telekommunikasjon over en lengre periode forrige torsdag.

I morgen skal Telenor forklare seg overfor politiet og en rekke andre institusjoner.

Hittil har det ikke vært kjent når Telenor oppdaget at de hadde strømbrudd.

Telenor har selv opplyst at de fikk strømbrudd klokka 01.06, og at reservebatteriene gikk tom ved femtiden, fire timer senere. Et dieselaggregat skal ha startet, men virket ikke slik det skulle. Det er foreløpig ikke kjent om Telenor har mottatt alarmer for strømbrudd og reservedrift i perioden mellom strømbruddet og når tjenestene begynte å falle ut ved 5.30-tiden.

Operasjonssenter

Det vil trolig Rolf Marthinussen, leder for Telenors operasjonssenter, orientere om i morgen. Dekningsdirektør Bjørn Amundsen og Jørn Olav Frengen fra Telenor deltar også.

Blant andre kommer Fylkesmannen i Møre og Romsdal, Ålesund kommune, Post- og teletilsynet, Politiets fellestjeneste, Ålesund brannvesen, Helse Møre og Romsdal, Mørenett og Ventelo (levering av telefoni til politiet).

- Det er politiet som har kallet inn partene. Dette er ikke en del av etterforskningen, men et oppklaringsmøte. Temaet blir å finne ut hva som skjedde, hvordan det kunne skje, og hva vi skal gjøre for å hindre at det skjer igjen, sier Ingmar Farstad i Sunnmøre politidistrikt.

- Blir strømbruddet på sentralen i Ulstein en del av etterforskningen?

- Vi må stille spørsmål om det er slik det har kommet fram. Jeg visste ikke noe om dette før dere skrev om det, sier Farstad.

Han sier at det vil bli en full runde om hendelsene, og at noen av representantene vil være aktuell for kommentar til pressen etter møtet. Totalt 16 representanter deltar. Blant annet politimester Jon Steven Hasseldal i Sunnmøre politidistrikt og Jarle Kiil, sjefsingeniør i Post- og teletilsynet.

Beredskap

Også fylkesberedskapssjef Ketil Matvik Foldal skal på møtet.

- Det sentrale er å lære hvordan en skal takle slike situasjoner, sier han.

Ifølge Matvik Foldal var det som skjedde i Ulsteinvik i hovedsak en kraftsak, men med følgekonsekvenser for telefoni av et helt annet omfang enn problemene i forrige uke.

- Når jeg leser om Ulsteinvik, tenker jeg at situasjonene har likhetstrekk, og at det er naturlig at det blir omtalt på møtet i morgen, sier fylkesberedskapssjefen.

Telenettet var nede i perioder og nødetatene var umulig å få tak i for folk også i Ulstein.

Ifølge fylkesberedsskapssjefen har det vært en del alvorlige teleutfall de siste årene.

- Det går ikke an å forskuttere hva som blir sagt på møtet. Det er viktig for oss at man har gode løsninger. Det er viktig for alle, og det er naturligvis ingen som ønsker at feil skal oppstå, sier Matvik Foldal.

Sunnmøre politidistrikt opplyste om problemer med fasttelefoni i Ulstein på morgenen 8. februar. På kvelden 7. februar var mobilnettet ute.