Sjefen i Spesialenheten for politisaker, Jan Egil Presthus, sier at de ikke vil anke saken hvor en politibetjent i Ålesund sto tiltalt for grovt tyveri av en PC fra stasjonen.

Innholdet på PC-en var sensitivt materiale fra en tidligere straffesak. Politibetjenten ble dømt for simpelt tyveri i Sunnmøre tingrett, men ble i går frikjent av Frostating lagmannsrett.

Anker ikke frifinnelse

- Vi registrerer at retten har delt seg i et flertall og et mindretall. Tre av dommerne svarte i samsvar med tiltalen, sier Presthus til Smp.no.

- Dette er en ren bevisbedømmelse, og det er derfor ikke grunnlag for å anke videre, understreker Presthus.

Svært lettet

Politibetjenten har i ett og et halvt år vært suspendert. Smp.no snakket med ham rett etter frifinnelsen ble klar:

- Det er en enorm lettelse å bli ferdig med dette. Jeg har vært suspendert i lengre tid. Nå er det veldig godt å senke skuldrene og forsøke å komme tilbake til et normalt liv, sa han.

Vedkommende skal ikke tilbake til politiyrket, og har sagt opp sin stilling.

Jan Egil Presthus var aktor i saken og la ned påstand om grovt tyveri, 45 dager betinget fengsel og 20.000 i bot i lagmansretten.

Beslag-kaos

Flertallet i lagmannsretten, blant dem lagdommer Sølberg og ekstra lagdommer Joa, finner at det ikke er bevist at han tok PC-en fra beslagrommet, men fra garasjen der den lå på en palle sammen med annet data som skulle kastes. Vitne forklarte at også beslag ble lagt der.

Det er ikke bevist at tiltalte forsto at han ikke kunne ta med seg PC-en fra andre ting som skulle kastes.

Tiltalte forsto det slik at det var gitt tillatelse til å ta med alle gjenstander som var plassert der PC-en lå, og da var det heller ikke ulovlig å gi PC-en videre slik han gjorde da han ba en kjenning om hjelp til å åpne den.

– Det er klart praktisk mulig at PC-en har ligget der politibetjenten har sagt han fant den, slår Frostating lagmannsrett fast. Den var ikke merket som beslag. Politibetjenten får kritikk for at han ikke sa fra om PC-en da han fikk vite hva dette egentlig var.

I dommen blir det opplyst at tidlig på høsten før han tok PC-en hadde en politiadvokat i Ålesund i strid med rundskriv utkvittert PC-en for destruksjon, og at resten av beslaget skulle tilbakeleveres eieren, noe som ikke skjedde. PC-en ble ikke destruert. Henimot ett år senere og omtrent samtidig som politimannen tok PC-en i juni 2012, ble det skrevet på saken at alt var destruert etter ordre fra jurist.

Frostating lagmannsrett skriver at  denne opplysningen er positiv uriktig.

Flere hadde adgang

Retten viser til at beslag kunne ligge her og der, at det ikke ble ført skikkelig beslagsprotokoll og at døren til beslagrommet kunne stå åpen, fordi låsen var dårlig. En rekke personer hadde adgang til beslagrommet. Ved Ålesund politistasjon ble ikke beslag destruert slik de skal etter rundskriv og retningslinjer fra Politidirektoratet.

I RETTEN: Aktor Jan Egil Presthus (til høyre) og forsvarer Erling Flisnes Foto: SVein Aam