Leder Ingrid Aas Borge i Changemaker mener parlamentarisk leder i Frp, Harald Tom Nesvik har fått et galt inntrykk av hvordan Changemaker jobber og snakker med ungdommer.

- Vi er selv ungdommer som drar rundt for å snakke med ungdommer. Det er viktig at de vet hva deres pensjonspenger gjennom Oljefondet brukes til. Det er DERES fremtidige pensjon det handler om, sier Ingrid Aas Borge til smp.no.

- Når vi holder foredrag informerer vi godt om en politisk sak, og så gir vi muligheten til å være med og støtte gjennom en underskriftskampanje. Dette er frivillig.

- Hva brukes underskriftene til?

- De leveres til politikere som Nesvik for å få gjennom politiske saker. Ungdommer har rett til å uttrykke seg politisk. Vi ønsker at oljefondet skal gjøre gode investeringer i utviklingsland.

- Er konfirmasjonsundervisning rette forum for politisk debatt?

- Vi treffer ungdommene her. Og det er en viktig møteplass. Det er et forum der ungdommene skal gjøre seg opp egne tanker om viktige spørsmål. Kampanjen om oljefondsinvesteringer i fattige land er jo ikke kontroversiell. Nesviks eget parti har kjempet gjennom denne saken i Stortinget. Vår kampanje er signal om at det som står på papiret skal bli aktiv politikk, sier Ingrid Aas Borge i Changemaker.

Mer rettferdig verden

Leder for fasteaksjonen, Cathrine Haugeli Halvorsen i Kirkens Nødhjelp sier at gjennom fasteaksjonen utfordres menigheter i Norge til en dugnad for en mer rettferdig verden.

Dette gjøres gjennom to konkrete handlinger; Innsamlingsaksjon hvor blant annet konfirmanter er bøssebærere og underskriftskampanje for å sette fokus på de grunnleggende årsakene til urettferdighet i verden.

- Vi forsøker å fortelle konfirmantene hvordan verden henger sammen. Vi mener det er viktig å jobbe for å endre grunnleggende årsaker til at skjevfordelingene av ressurser opprettholdes, sier Cathrine Haugeli Halvorsen til smp.no.

De mener Norge bør investere mer i fattige land.

- Vi kan gjøre mye med bistand, men vi mener også at andre grep må til for for å sikre varig vekst i disse landene.

- Men er det riktig å drive politikk i konfirmasjonsundervisningen?

- Vi har mandat til å fortelle folk hvordan verden henger sammen og utfordre til handling. I fasteaksjonen ønsker vi at konfirmantene skal lære mest mulig for å kunne ta egne valg. For å være troverdig må også kirka vise handling og samfunnsengasjement. Dette gjelder også i store globale spørsmål. Denne kampanjen er en del av en større helhet, sier Cathrine Haugeli Halvorsen i Kirkens Nødhjelp og legger til:

- Vi er veldig glad for at foreldre engasjerer seg i denne saken.

HEF reagerer

Konfirmantleder i Humanetisk Forbund Ålesund, Sissel Basso synes det er helt feil å blande politikk og konfirmantundervisning.

- De kan gjerne påstå det er frivillig å underskrive, men frivillig får liksom et merkelig lys over seg når det først står i undervisningsmateriellet at konfirmantlederen skal komme med fasit om at det eneste riktige er å skrive under i underskriftskampanjen. Som konfirmantleder i HEF tør jeg påstå at vi aldri ville godtatt slik undervisning, sier Sissel Basso til smp.no.

- Jeg påstår IKKE at det er feil å investere i fattige land for det tror jeg mange er enig i, men å skaffe underskrifter på en så søkt måte som dette blir bare feil, mener hun.