- Jeg skulle ønske at også barn og unge i Ålesund hadde like sterke talsmenn som brannvesenet, sa Aps Eva Vinje Aurdal da bystyret i Ålesund torsdag hadde en ny runde med budsjettdebatt.

90 millioner

Kommunen mangler nesten nitti millioner kroner, og noe må gjøres. Også brannvesenet må bidra, men bystyret er ikke enige i at de skal miste nesten 17 millioner kroner slik rådmannen hadde foreslått. Etter torsdagens møte, sitter brannvesenet igjen med 6,7 millioner kroner på investeringsbudsjettet.

- Bedre enn ingen ting, mener brannsjef Geir Thorsen som fulgte møtet i bystyret.

Pengene rekker ikke til å sørge for at arbeidsforholdene på brannstasjonen blir slik de skal være, men bl.a. innkjøp av ekstra arbeidstøy kan det nå bli ei råd med.

Snakket brannvesenets sak

Mange politikere snakket brannvesenets sak. Faktisk så mange at Høyres Knut Anders Oskarson ble litt forundret.

- Vi har fått den alvorlige beskjeden om at det så langt mangler 87 millioner kroner. Av debatten her i salen får man inntrykk av at det handler om brannvesenet og trappene til Fjellstua. Brannvesenet har mange venner i denne salen, men jeg stusser litt på at det blir brannvesenet som blir fanesaken.

Oskarson etterlyste bedre dokumentasjon på forholdene på brannstasjonen, men han innrømmet at det ikke er lett å gå i mot forslag som handler om brannfolks liv og helse.

Kjente linjer

Torsdagens budsjettdebatt fulgte til dels kjente linjer med for og imot eiendomsskatt og hvem det er som har ansvaret for at Ålesund har havnet i uløkka. Frp fikk flertallet med seg på å be rådmannen om å finne ut om det er tjenester som kan overlates til private. Anita Vadseth Valle nevnte spesielt kommunale renholdere da forslaget ble lagt fram, og dette fikk opptil flere fra Arbeiderpartiet til å reagere.

- Bruker Frp et benkeforslag til å si opp våre kommunalt ansatte renholdere, spurte Hansen.

Et annet forslag fra Frp om å vurdere om Ålesund kommunale eiendom på nytt skal innlemmes i den ordinære kommunale virksomheten, fikk ikke flertall.

Nå skal det bli en ny runde med kommunal økonomi i bystyret i mai, før man skal ta endelig stilling til innsparinger i juni. Og da sitter fylkesmannen i Molde og følger prosessen med argusøyne. For da er kommunen på Robek-lista.

Brannsjef Geir Thorsen fulgte nøye med. FOTO: MARTE SANDBAKK