Hendelsen i Slavjansk 1. påskedag har utløst en ny ordkrig mellom Ukraina og Russland, som begge beskylder den andre for å stå bak angrepet på en vaktpost bemannet av prorussiske separatister søndag morgen, der minst tre personer ble drept.

Separatistleder og selvoppnevnt ordfører i Slavjansk, Vjatsjeslav Ponomarjov, appellerte søndag direkte til president Vladimir Putin om å sende inn russiske «fredsbevarende styrker» både til Donetsk og Lugansk «for å forsvare befolkningen mot fascistene». Begge regionene ligger i de russiskspråklige områdene øst i Ukraina.

Putin har uttalt at han har «stort håp» om å slippe å sende soldater til Øst-Ukraina, men insisterer samtidig på at han har «rett til å gjøre det».

Ordkrig

Separatistene hevder at vaktposten ble beskutt av en gruppe væpnede ukrainske nasjonalister fra gruppa Høyre sektor, og Russland var ikke sen med å fordømme angrepet.

– Russland er opprørt over denne provokasjonen, heter det i en kunngjøring fra utenriksdepartementet i Moskva.

– Dette viser at myndighetene i Kiev mangler vilje til å få kontroll over og avvæpne nasjonalister og ekstremister, heter det videre.

Høyre sektor benekter på sin side enhver befatning med angrepet og hevder at hele episoden var arrangert av russiske spesialsoldater.

– Det er en blasfemisk provokasjon fra Russland, blasfemisk fordi den fant sted i løpet av en natt som er hellig for kristne, påskeaften. Dette ble helt klart utført av russiske spesialsoldater, sier en talsmann for Høyre sektor til Reuters.

Genève-avtale i fare

Skytingen søndag kan også sette avtalen som ble forhandlet fram i Genève torsdag, i fare. Der ble utsendinger fra Ukraina, Russland, EU og USA enige om flere tiltak som skulle bidra til en nedtrapping av konflikten sørøst i Ukraina, blant annet at alle ulovlige militære grupperinger i landet skal avvæpnes.

Men så langt har de prorussiske separatistene nektet å godta avtalen og ikke vist vilje til å gi fra seg våpnene sine.

Søndagens angrep kan sette hele avtalen i fare og føre både til nye angrep i Øst-Ukraina og til at USA iverksetter nye og hardere sanksjoner mot Russland, skriver Reuters.

Håpet om en fredelig løsning steg likevel da myndighetene i Kiev erklærte at de ville innstille militære operasjoner øst i Ukraina fram til over påske for å sikre landets innbyggere en fredelig høytid.

Våpenhvilen skulle også gi internasjonale meglere fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) tid til å overtale separatistene, som har okkupert en rekke offentlige bygninger øst i Ukraina, til å la seg avvæpne.

Portforbud

Ponomarjov kunngjorde søndag at han hadde hatt samtaler med OSSE-meglerne, men sa ikke noe om innholdet i samtalene.

Derimot erklærte han portforbud i Slavjansk fra midnatt til klokka 6.

– I denne perioden vil det være forbudt å være i gatene, sa Ponomarjov søndag ettermiddag.

Slavjansk har siden onsdag vært kontrollert av de prorussiske separatistene, som også har tatt kontroll over Kramatorsk og inntatt rådhuset i industribyen Donetsk.