Mer enn 7000 lærere fra hele landet hadde søkt om videreutdanning da søknadsfristen gikk ut 15. mars, og for første gang siden videreutdanningsstrategien «Kompetanse for kvalitet» startet i 2009, er det flere søkere enn studieplasser. I Møre og Romsdal fikk 48,6 prosent av søkerne godkjent etterutdanning.

Elisabeth Røbekk Nørve, stortingsrepresentant for Høyre, synes spesielt den store interessen for videreutdanning i matematikk og naturfag er spesielt hyggelig. Over 2000 lærere har fått godkjent søknadene sine i disse fagene.

– Dette er positivt, og viser at regjeringens satsing på Kunnskapsskolen virker og at lærerne ønsker videreutdanning, sier Nørve.

Både antall søkere og antall godkjenninger er dobbelt så høyt som i fjor, viser ferske tall fra Kunnskapsdepartementet. Likevel er det ikke plass til alle lærerne som ønsker videreutdanning. 2555 lærere har fått søknaden sin avslått.

– Dette er bare begynnelsen på regjeringens satsing for å nå målet om å gi 10 000 lærere videreutdanning i løpet av fem år. Satsingen vil fortsette også neste år og kommende år, forteller Nørve.

Staten tar deler av regningen

For å gjøre det enklere for lærere som ønsker videreutdanning tar staten deler av regningen. For de som ønsker å videreutdanne seg innen matematikk og naturfag dekker staten 75 prosent av de samlede utgiftene, mens den dekker 60 prosent av kostnadene i andre fag.

En ny stipendordning er også lansert. Stipendet er på 100.000 kroner for 30 studiepoeng, og har fått mange søkere. Den innebærer at lærerne selv kan velge om de vil ha stipend i tillegg til full lønn, eller redusert arbeidstid.

– I likhet med mange andre jobber er det ikke slik at en nyutdannet lærer er ferdig utlært. For å være en dyktig pedagog må man hele tiden holde seg oppdater og få påfyll av ny kunnskap – både om fag og undervisningsmetoder, sier Nørve.

Det er kommunene selv som har behandlet søknadene, og Kunnskapsdepartementet sier det er store forskjeller mellom fylkene i hvor mange som får søknadene sine innvilget.