Partane har frist til midnatt med å bli einige for å unngå at 600 organiserte maskinistar går ut i streik. Slepebåtar og lostrafikk ved Mongstad, Kårstø og Melkøya vil òg stanse opp.

Seint onsdag ettermiddag vart det først meldt at streikefaren var avverga, men Det norske maskinistforbund og Norsk Sjøoffisersforbund sitt framleis hjå Riksmeklaren sammen med NHO Sjøfart.

– Alvorleg

Landets største ferjerederi Fjord 1 meiner ein streik vil få alvorlege følgjer for mange.

– Det er ganske alvorleg og vil få omfattande følgjer for svært mange brukarar som er avhengige av å kome fram, seier konstituert administrerande direktør Stig Kristoffersen i Fjord 1 til NTB.

Ifølge Kristoffersen vil passasjerar som skal fraktast til øyer og over fjordar der det ikkje finnest alternative ruter, få store utfordringar.

– Dette vil ikkje berre gjelde ferjer. Òg hurtigbåtar og lokale båtruter der maskinistar er ein del av besetninga, vil bli ramma dersom oppgjeret ender i konflikt.

– Feil i prosedyrer

Viss maskinistane går ut i streik, vil det bare vere på dispensasjonsbasis at sjøbasert lokaltrafikk vil gå. I ei melding til eigne medlemmar gjer maskinistane sin forhandlingsleiar Hege-Merete Bengtsson merksam på at dei er forplikta til ikkje å setje liv, helse og materiell i fare.

NHO sjøfart hevdar at det massive streikeuttaket har skjedd ved ein glipp. Meininga var å ta ut maskinistane på hurtigrutene Trollfjord og Vesterålen, men ved ein feil i prosedyrene er ifølge Dagens Næringsliv 600 maskinistar omfatta av streikeuttaket.

Dispensasjon

Bengtsson avviser overfor NTB å si noko om at uttaket har skjedd ved ein glipp. Ho viser til meldinga på forbundet si heimesida som bekreftar at samtlige medlemmar i alle andre rederi enn Hurtigruten kan bli tekne ut i streik frå midnatt.

– Vi er i mekling, og eg er forhindra frå å gje slike detaljar, seier Bengtsson.

Ho antydar at det vil bli gitt dispensasjon for «politi, brann, redning, veterinær, og dyretransport, samt mjølkebil, prest og diakonteneste, jordmor, ambulanse, lege og helsepersonell, inkludert sjukepleiar, heimehjelp og gravfølgje».

Også Norsk Sjøoffisersforbund forhandlar med NHO Sjøfart med forhandlingsfrist midnatt. Sjøoffiserane har varsla plassfråtråing for skipsførarane på seks skip.Det var tysdag og onsdag risiko for storstreik i sjøfarta, før partane kom til einighet i tariffoppgjeret onsdag ettermiddag.