– Behovet for helsetjenester vokser. Det blir én million flere nordmenn i 2030. Når vi vet at en 70-åring trenger dobbelt så mye helsetjenester som en 40-åring, så er det store utfordringer, sier Andreas Moan, spesialrådgiver i Helsedepartementet.

Mandag var en arbeidsgruppe i Ålesund i forbindelse med nasjonal sjukehusplan som skal legges fram for Stortinget i 2015. Her fikk representantene en orientering fra ledelsen i Helse Møre og Romsdal om utfordringer og løsninger lokalt.

Kan bli spesialister lokalt

– Vi har fått høre et eksempel på hvordan en kreftavdeling kan sette seg som mål å bli Norges beste lille avdeling. Siden 2004 har Ålesund bygget opp stein for stein og målt kvalitet hele tiden, og sannelig har de også klart det her. Det går an å desentralisere kompliserte helsetjenester på en god måte, sier Moan.

Den nasjonale sjukehusplanen kommer i to omganger, og i 2015 skal prinsippene ligge til grunn for innhold og struktur.Moan vil ikke slå fast hvordan sjukehusstrukturen blir i Møre og Romsdal i framtiden, men sier at den store diskusjonen går på om man skal sentralisere til store enheter eller desentralisere til mindre.

Gammel struktur

– Det finnes ingen fasit på om kvaliteten blir bedre med større eller mindre enheter, og det er også vanskelig å si hva som er billigst. Der er vi nødt til å finne en balanse, og da handler det om geografi, avstander, samferdsel og til slutt om hvilket samfunn vi skal ha, sier Moan.

Ifølge ham er sjukehusstrukturen opprinnelig 150 år i Norge.

– Strukturen kom med industrialiseringen. Man la sjukehusene der industrien lå. For 50 år siden kjørte du pasientene med varebil til sjukehusene. I dag flytter vi kompetansen ut med ambulansene, sier Moan.

Dårlig flyvær

Departementet har vært i tre helseforetak og har igjen Helse Øst å besøke.

– Norge er et stort land hvor det er mye vær. Eksempelvis kan vi ikke si at vi ordner alt med helikopter, når vi vet at enkelte steder kun har 60 prosent av tiden det er mulig å fly.