Regjeringen har vedtatt å legge til rette for enklere reise for passasjerer som kommer til Gardermoen fra utlandet og skal videre med innenriksfly.

Forenklet transfer var ett av løftene i regjeringsplattformen.

- Dette vil ha stor betydning for alle som kommer fra utlandet og skal videre til en destinasjon i Norge, både turister og næringsdrivende, sier Helge Orten (H) i en kommentar til smp.no.

Regjeringen vil forenkle

Regjeringen vil innføre forenklet transfer gjennom ordningen som kalles ”One stop security”. Ordningen vil ifølge Orten gjøre Oslo lufthavn til en mer attraktiv flyplass for flyselskapene og derved styrke Oslo lufthavn i konkurranse mot utenlandske storflyplasser.

Forenklet transfer innføres ved Oslo Lufthavn i løpet av 2015, som et prøveprosjekt over tre år.

Mot slutten av prøvetiden vil regneringen vurdere om ordningen skal bli permanent.

”One stop security”

Ordningen gjelder for reisende fra utland til innland via Gardermoen. Hvis en for eksempel reiser fra utlandet til Vigra og bytter fly i Oslo, innebærer ordningen at den reisende slipper å hente ut og sjekke inn bagasjen på ny, ved Oslo Lufthavn. Passasjeren unngår dermed ny sikkerhetskontroll.

- Det vil etableres egne tollfilter, ekspedisjonsskranke og kontrollfasiliteter innenfor den sikre sonen på flyplassen. I tillegg vil det etableres forsterket tollkontroll i bagasjehåndteringssystemet. Bagasjen vil bli merket og styrt til et dedikert område for tollkontroll med røntgenmaskin. Etter at bagasjen har vært gjennom røntgenkontroll, vil den sendes direkte til avreisefly, opplyser Helge Orten.

Ved behov vil passasjerer bli tilkalt for manuell kontroll av bagasjen.

Helge Orten (H) mener vedtaket vil bety mye både for passasjerer og næringslivet. Foto: Staale Wattø