Spørsmålene rundt en opptrapping av lærerstreiken er flere, enn det foreløpig er mulig å få svar på. Likevel synes det klart at foreldre ikke kan regne med at barna kan tilbringe dagene på skolefritidsordninga om lærerne deres blir tatt ut.

– I utgangspunktet er det ikke tatt stilling til hvordan vi skal forholde oss til en eventuell lærerstreik her i kommunen, men det blir ansett som uaktuelt å bruke assistenter til tilsyn i skolen utover ordinær drift av SFO, forteller seniorrådgiver Svein Homb i Ålesund kommune til smp.no.

Følg smp.no på Facebook

– Minimerer effekten

Holdningen samsvarer med signalene som kommer fra store bykommuner som Trondheim, Bergen, Kristiansand, Stavanger og Tromsø.

– Hvis Ole på 9 år har avtalefestet tid i SFO fra et visst tidspunkt til et annet, kan vi ikke sette inn ekstra mannskap for å gi Ole ekstra tid. Da minimerer vi jo effekten av streiken. Vi kan ikke sette inn arbeidskraft i større omfang enn vanlig for å avhjelpe streikesituasjonen, sier kommunaldirektør Elin Rognes Solbu i Trondheim til NRK.

I vedtektene for SFO i Ålesund står det at tilbudet gjelder før og etter ordinær skoletid. Det er likevel åpning for å tilby utvida åpningstider - som ved planleggingsdager - om det er praktisk mulig.

Få henvendelser

Hos de kommunene smp.no var i kontakt med torsdag, kunne de opplyse at det ikke var noe påtrykk fra foreldre som lurte på hvordan de skulle forholde seg.

Flere kommuner opplyser at de først vil vurdere situasjonen nærmere i løpet av neste uke.

Varsler opptrapping

Så langt er bare 36 lærere ved en skole i Bergen tatt ut i streik. Men om det ikke blir en løsning - er det sannsynlig at også skoler på Nordvestlandet rammes. Utdanningsforbundet har varslet en kraftig opptrapping av streiken rundt skolestart. Så langt er det kun kjent at dette vil innebære at flere tusen lærere tas ut.

Forbundsleder Ragnhild Lied sa til NTB torsdag at det ikke hadde vært kontakt mellom partene etter et resultatløst møte mandag. Men forbundet har stålsatt seg for en langvarig konflikt og har planer om flere opptrappinger.