– Jeg liker å være en del av et voksende fellesskap som har fokus på mat og miljø. Med en mor og far som var friluftsglade og jordnære hadde jeg et godt utgangspunkt da jeg starta mine studier, sier Mittet.

I helga deltok hun på Oslo Vegetarfestival, hos Norsk Design og Arkitektursenter.

Fleksivegetarianer

– Litt olivenolje, kokosolje, kaffe og lut blandes med gruten og blir til såpe. Mange med sart hud kjøper Grutensåpa og den nye Grutenskrubben, forteller Mittet.

Med en mastergrad i folkehelse fra Massachusetts og master nummer to i bærekraftig utvikling og miljø, er Siri godt utdannet til å bli med på den grønne bølgen.

– Jeg kan ikke kalle meg vegetarianer. Jeg spiser det som blir servert når jeg er på besøk. Jeg er vel en slags «fleksivegetarianer», sier Mittet, som informerer ivrig om egenskapene til grutensåpa.

– Det hevdes at kaffens antioksidanter inneholder stoffer som kan virke positivt på betennelsestilstander.

– Har du noe forbilde som har inspirert deg underveis?

– Jeg har ikke et stort forbilde, men flere små. Min far og farfar som begge har drevet egen bedrift, og min gode venninne Maggie i USA som driver egen business, har alle gitt meg inspirasjon. De gjør at jeg har troen på meg selv og det jeg gjør. Gandhi er også et forbilde, og jeg prøver så godt jeg kan å etterleve hans ordtak «be the change you want to see in the world», sier hun.

Meitemark

Meitemarkompostering er en enkel, effektiv og luktfri måte å omforvandle kaffegrut og annen organisk matavfall til spirevillig kompostjord.

– På ditt eget kjøkken kan du ha din egen lille kompostfabrikk som på kort tid produserer næringsrik jord til hageflekken eller balkongkassa. På tre til fire måneder vil du ha jorda klar dersom prosessene går som de skal, forklarer Siri.

Hun bygde sin egen meitemarkkompostbinge for noen år siden, og merket at meitemarken ble skikkelig aktiv, og produserte fantastisk kompost, når den ble matet med grut.

– Det inspirerte meg til å utforske kaffegrut som ressurs og råstoff, forklarer Siri.

Hun har også utviklet østerssopphager til hjemmedyrking. Østerssopp er en god matsopp som skal ha store helse og miljømessige egenskaper.

– Vi tilbyr kurs i dyrking av østerssopp som skal gi folk kunnskap og det de trenger for å dyrke fram soppen på kjøkkenbenken. I løpet av 5–7 uker vil dyrkingspakken du får med hjem forhåpentligvis produsere en flott avling, avslutter Gruten-gründeren fra Ålesund.

Mange med sart hud sverger til grutensåpa til gründeren Siri Mittet. Foto: Rune Pedersen
Flittig meitemark sørger for at komposten blir til jord. Foto: Rune Pedersen