Det er NRK som har snakket med moren til Sebastian Gils Ødegaard, som døde bare ti måneder gammel.

Politimesteren har tatt ut siktelse mot Helse Møre og Romsdal etter saka.

Siktelsen kommer etter at Statens helsetilsyn ved slutten av fjoråret konkluderte med at den ti måneder gamle gutten ikke fikk forsvarlig helsehjelp verken fra HMR, legevakten eller Rikshospitalet ved flere tilfeller før han døde 22. februar 2015.

Ødegaard sier hun håper på ro rundt saka.

– Jeg ser egentlig fram til at saka skal bli ferdig. Det er litt endeløst, og har vart så lenge. Jeg har veldig stor tro på de menneskene som jobber med denne saka, og jeg vet at det på en måte blir en viss rettferdighet, sier mora til NRK.

Helgestengt

Barneavdelinga ved Kristiansund sjukehus var helgestengt da foreldrene kom til legevakta med den syke gutten fredag 19. februar. Legen fikk ikke tak i helikopter. Det ble bestemt å observere gutten hjemme, i stedet for å sende ham med ambulanse til Ålesund. Søndag ble han fraktet til akuttmottaket i Kristansund, som bestemte å sende ham i luftambulanse til Trondheim.

Babyen døde i helikopteret.

Helse Møre og Romsdal hadde styrevedtak på at det skulle gjøres en risikovurdering i 2014 før barneavdelinga stengte. Dette ble ikke gjort, selv om helse- og omsorgsministeren hadde sagt at dette skulle gjøres. I stedet baserte helseforetaket seg på en analyse fra 2013.

Helseministeren sa torsdag til Smp.no at Helse Møre og Romsdal hadde opplyst om at de skulle foreta en ROS-analyse i 2014.

– Det er Helse Møre og Romsdal som har ansvar for å følge opp og gjennomføre de tiltakene de informerer Helse- og omsorgsdepartementet om at de skal gjøre. Helse Møre og Romsdals vurderinger knyttet til oppfølgingen av vedtaket, må de svare på, sier ministeren til Smp.no.

Les også:

Politiet om Helse Møre og Romsdal: – Skjellig grunn til mistanke om straffbart forhold

Lydloggene fra Sebastian-saka: Forsøkte gjentatte ganger å få helikopter

Direktøren til Sebastians foreldre: – Unnskyld