– Jeg har ikke full oversikt enda, men det har kommet inn flere konkrete tips gjennom TV-programmet og direkte til oss, sier politiinspektør Elin Drønnen.

Mandag kveld gikk politiet bredt ut i TV2-programmet «Åsted Norge», hvor noe av etterforskningen kom fram.

Fantomtegning

Politiet offentliggjorde tidligere samme kveld en fantomtegning av et vitne som er sett på en trapp to dager før en eldre kvinne i 80-åra ble voldtatt, og utsatt for grov vold i hjemmet sitt i Mauseidvåg. Voldtekten skjedde mellom onsdag 15. juli og natt til 16. juli 2015.

Én måned senere ble en kvinne i slutten av 70-åra utsatt for et voldtektsforsøk i samme område. I etterkant av hendelsene er det kommet inn flere meldinger om ukjente som skal ha ringt på dører og tatt i håndtak hos eldre folk i Sula.

Navngitte personer

– Tipsene vi har fått inn nå går stort sett på navngitte personer. Dette knytter seg til personen på bildet vi har gått ut med, sier Drønnen til smp.no.

Politiet har understreket at mannen ikke er mistenkt, men de mener at han kan sitte inne med viktige opplysninger i saka.

Samme gjerningsmann

Det er bekreftet gjennom fullverdige DNA-prøver at den ukjente gjerningsmannen har vært på begge åsted.

– Vi har med samme gjerningsmann å gjøre, understreket politiet mandag overfor Sunnmørsposten.

DNA

Politiet på Sunnmøre har så langt hentet inn 785 referanseprøver av menn i Sula kommune. I tillegg er 264 personer i etterforskningsregisteret/ID-registeret sjekket ut av saka.

– Det er ikke mistanke mot personene som bidrar til å avgi DNA-prøve. Vi må jobber med utelukking i denne type etterforskning, forklarer Drønnen.

Hun sier at politiet legger et omvendt puslespill hvor de tar vekk én og én brikke til de forhåpentligvis står igjen med gjerningsmannen.

– Vi bruker ikke denne metoden i utide, og som sagt så blir prøvene kun brukt i denne saken. Men vi må jobbe på denne måten for å komme i mål, hevder Drønnen.

Noen få nekter

Det har vært viktig for politiet at de aller fleste er positive til å avgi referanseprøve. Likevel er det noen få som nekter.

– Jeg har ikke et nøyaktig antall her og nå, men det er en veldig liten prosentandel på tre-fire prosent som nekter av prinsipielle årsaker. De fleste av disse snudd etter at vi har forklart hva prøven går ut på og understreket at de ikke er mistenkt, sier Drønnen.

Politiet har ikke noen detaljert beskrivelse av gjerningsmannen, og de som nekter å avgi prøve må uansett inn til avhør og gjennom alibisjekk.

Hvem spør dere om å avlegge DNA-prøve?

– Dette blir satt ut ifra taktiske etterforskningshensyn, og geografi, alder og kjønn er blant kriteriene.

I tillegg jobber Kripos opp mot det politiet kaller typiske moduskandidater.

Har du tips eller opplysninger i denne saken? Kontakt politiet på telefonnummer 02800. Det er også mulig å tipse smp.no på 95400400@smp.no.

Gjerningsmannen har beveget seg på stien markert med rødt etter det andre voldtektsforsøket i Vågstunet i august i fjor. Første voldtekt og overfall i juli skjedde noen få hundre meter unna. I boligområdet Raudåna slutter alle spor etter mannen. Foto: SULA KOMMUNE/SMP.NO