ÅLESUND (smp.no): Styret i Helse Midt-Norge og Møre og Romsdal har vedtatt at Ålesund sjukehus skal være mest differensiert - eller hovedsjukehus - i fylket, selv om det bygges nytt sjukehus i Nordmøre og Romsdal.

Jakob Strand i brukerutvalget var i onsdagens styreseminar klar på at styret må ta reaksjonene fra Sunnmøre på alvor.

– Har glemt Sunnmøre

– Jeg vil advare mot det jeg har vært redd for hele tiden. At vi skal få en ny sjukehusstrid i Møre og Romsdal. Jeg vil kjempe for en samlet sjukehusplan for Møre og Romsdal, men da kan vi ikke unnlate å snakke om halvparten av fylket. Det må jeg få lov til å mene, det er min oppgave, sier Strand til Sunnmørsposten.

Strand sier at han daglig får reaksjoner fra sunnmøringer som frykter at Ålesund ikke vil ha status som nummer 1-sjukehus i fylket når SNR er ferdig i 2022.

– «Er det bare i Nordmøre og Romsdal det skal ordnes med sjukehuset», spør folk meg, sier Strand.

Har styret vært for utydelig med hva de vil gjøre med sjukehus på Sunnmøre?

– Jeg vet ikke om man har vært for utydelig, eller ikke. Alle er enige om at det skal bli et nytt sjukehus i nordregionen, så har en glemt å snakke om problemene på Sunnmøre.

Frykter kassa blir tom

Strand sier folk har en sterk redsel for at kassa er tom når det nye fellessjukehuset står ferdig.

Kostnadsbehovet for oppgradering, nybygg og vedlikeholdsetterslep er oppdatert til over 2 milliarder kroner innen 2035 i helseforetaket. Behovet på Ålesund sjukehus er nesten 1,5 milliarder. I Volda er beløpet opp mot 300 millioner, noe som det også er på «andre enheter», utenom SNR.

Strand mener at grunnen til at det er sjukehusdrift i Møre og Romsdal, er at styret har skubbet på de to milliardene på vedlikehold og oppgradering.

– Hadde vi tatt den utfordringen når vi skulle, så ville vi måttet redusert driften ganske mye, mener han.

Snakket om lekkasjer

Strand understreket i styremøtet at han ikke sto for lekkasjene som kom i Sunnmørsposten i forrige uke om den bygningsmessige utviklingsplanen.

– Men jeg ser ikke det som urimelig at lekkasjene kom ut i avisa, sa Strand til styret.

Overrasket

Styremedlem Svein Anders Grimstad var forundret over at spørsmålet om hovedsjukehus ble tatt opp.

– Jeg synes vi har vært flinke til å bygge opp under at Ålesund skal være nummer 1-sjukehus i fylket, sa han.

Styreleder Stein Kinserdal snakket hele helseforetakets tilbud, men også samarbeid i foretak, om funksjoner, utdanning av personell – og at Ålesund skal være mest differensiert.

– Men det er ikke dermed sagt at Ålesund skal være det i alle disipliner, sa styrelederen.

Ålesund sjukehus Foto: Arkiv