Etter at bystyret i mai sa nei til å ekspropriere eiendommen, har det fortsatt ikke kommet til noen enighet mellom NMK og eierne av Sørnesvegen 3.

Nå har rådmannen og NMK forhandlet fram en avtale der eiendommen til familien Sørnes/Knutsen skal skilles ut i et eget selskap der Ålesund går inn med 20 prosent. Det betyr at kommunen går inn med 1,3 millioner kroner som skal belastes 2018-budsjettet. Det nye selskapet kjøper dermed ut eierne for 7,2 millioner kroner.

Det er to millioner mer enn det NMK var villige til å betale.

– God løsning

– Kan dette oppfattes som at Ålesund kommune «hjelper» NMK med å innløse eiendommen?

– Nei, dette mener vi er en god løsning for alle parter, sier rådmann Astrid Eidsvik.

Kommunen har en reell interesse av å gå inn som eiere i dette selskapet slik at vi får innflytelse på hvordan området utvikles videre. I forslaget til avtale mellom NMK og kommunen, står det at et felles eierskap av Sørnesvegen 3 har som formål å sikre samhandling mellom de to partene for utvikling av Campus og nye Ålesund kommune der satsing på innovasjons- og utvikling er viktig.

(saken fortsetter under)

Framtidsretta

– I det neste formannskapsmøtet skal politikerne også ta stilling til en avtale om etablering av et såkalt Newtonrom på NMK2. Dette skal ligge rett ved siden av Sørnesvegen 3, og her kan det være behov for tilrettelegging av uteareal for elevene som bruker rommet. Derfor er det framtidsretta med eierskap i denne eiendommen, mener rådmannen.

Hun er også klar på at det er viktig for Ålesund kommune at NMK kan få ta i bruk det nye bygget som etter planen skal åpne den 14. august.

Store leietakere er avhengige av å komme i gang fra skolestart, men alt dette er avhengig av at Sørnesvegen 3 ikke lenger er en bolig.

Klaget på vedtaket

Det hører med til historien at NMK har klaget på vedtaket fra bystyret. Slike klager tar lang tid. Nå vil det vise seg om politikerne også synes det er en god løsning å være med på å betale ut huseierne på Sørneset.